NOS NieuwsAangepast

Vliegverkeer IJsland wordt hervat

De internationale luchthaven Keflavik op IJsland gaat weer open.

Vanwege de uitbarsting van de vulkaan Grímsvötn werd een deel van het luchtruim boven IJsland gisteren gesloten en ging de internationale luchthaven dicht.

Luchtvaartmaatschappij Icelandair zet van en naar IJsland extra vliegtuigen in. De eerste vliegtuigen vliegen aan het begin van de avond weer naar Keflavik.

Groot-Brittannië en Ierland houden goed in de gaten of de aswolk van Grímsvötn gevaar kan opleveren voor het verkeer boven het gebied. De luchthavens zijn daar nog open.

Over het hoogtepunt

Deskundigen gaan ervan uit dat de uitbarsting van de vulkaan alweer over zijn hoogtepunt heen is.

"Direct na de grote uitbarsting is de kracht meteen al afgenomen", zegt de Nederlandse fysisch geograaf Edwin Zanen, die in IJsland woont en werkt. Zaterdagavond werd de Grímsvötn actief en produceerde een gaswolk met een hoogte van twintig kilometer. De aswolk is nu tien kilometer hoog.

Gunstige wind

Vorig jaar werd het vliegverkeer in Europa ontregeld doordat een andere IJslandse vulkaan, de Eyjafjallajökull, as uitstootte. Luchtvaartmaatschappijen en vliegvelden leden miljardenverliezen omdat duizenden vluchten geannuleerd werden.

"De uitbarsting van de Grímsvötn is wezenlijk anders dan die van de Eyjafjallajökull, vorig jaar", zegt Zanen. "De lava is van andere samenstelling en die levert een minder krachtige uitbarsting op."

Omdat de asdeeltjes van de Grímsvötn zwaarder zijn dan die van de Eyjafjallajökull, komt de wolk minder ver. Bovendien is de windrichting tot nu toe gunstig; de as waait in noordelijke richting naar Groenland.

Vuurwerk

De IJslanders kijken minder van de actieve vulkaan op dan andere Europeanen. "Door de aswolken van vorig jaar ligt IJsland nu onder het vergrootglas", zegt Zanen. "Het gebeurt regelmatig dat de Grímsvötn een kleine week actief is. Meestal waait het naar het noorden en is er niets aan de hand."

De Grímsvötn leverde gisteren een spectaculair 'vuurwerk' op. Onder invloed van de uitbarsting was er een hevig onweer met duizenden bliksemschichten. Er is weinig beeld van beschikbaar, maar op de volgende sites is te zien hoe het er uitzag: mbl.is en Vedu rstofa Islands.

De aandelen van luchtvaartmaatschappijen staan momenteel lager, omdat toch gevreesd wordt dat het vliegverkeer last zal hebben van de vulkaanas. Air France-KLM leverde vanochtend vier procent in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl