Premier Rutte voor het begin van de wekelijkse ministerraad
NOS NieuwsAangepast

Kabinet: extra belasten bedrijven en vermogenden niet te voorkomen

  • Marleen de Rooy

    Politiek verslaggever

  • Marleen de Rooy

    Politiek verslaggever

Bedrijven en Nederlanders met vermogen zullen zwaarder worden belast, melden bronnen aan de NOS. Het kabinet kampt met een gat van miljarden euro's op de begroting en wil dat grotendeels dichten door belastingen voor deze groepen te verhogen. De belasting voor werkenden gaat nadrukkelijk niet verder omhoog.

In Den Haag wordt op dit moment gesproken over de Voorjaarsnota. Door een aantal flinke tegenvallers moeten de coalitiepartijen op zoek naar 10 tot 15 miljard euro. Daarvoor kijken de coalitiepartijen naar de winstbelasting voor bedrijven, de overdrachtsbelasting op een tweede huis en de belastingen die vermogenden betalen in box 2.

Premier Rutte refereerde er ook aan in het wekelijkse Gesprek met de minister-president. Op de vraag of hij denkt aan een hogere belasting voor bedrijven zegt hij: "Ik vrees dat dat niet kan worden voorkomen".

"Bedrijven hebben al te maken met een behoorlijke lastendruk in Nederland, toch moet er misschien meer gebeuren", zegt Rutte. Eerder op de dag zei hij al dat lastenverzwaring onvermijdelijk is.

De vermogensongelijkheid in Nederland is volgens Rutte een thema waar structureel naar gekeken moet worden. "Het gaat dan om het thema: zou je vermogens meer kunnen belasten en dat teruggeven aan lagere inkomens bijvoorbeeld. Als algemene beweging vind ik dat een aantrekkelijk idee." Rutte benadrukt dat het gaat om vermogens buiten pensioenen en eerste woning.

De inflatie is al maanden flink aan het stijgen: sinds 1976 is de inflatie in Nederland niet zo hoog geweest. Waardoor die grote stijging komt, leggen we uit in deze video:

Verhaal van de grafiek: waarom je geld minder waard wordt

Rutte verwacht niet dat de komende weken al zulke ingrijpende maatregelen worden doorgevoerd. Wel worden de extra belastinginkomsten waarnaar het kabinet op zoek is, op dit moment dus gezocht bij bedrijven en vermogenden.

Zo wordt er gekeken naar de vennootschapsbelasting die bedrijven betalen over hun winst. Bedrijven zouden eerder, vanaf 200.000 euro, naar het hogere tarief gaan.

Tweede huis

De overdrachtsbelasting op een tweede huis is vorig jaar al gestegen naar 8 procent. Dat zou volgens bronnen nog verder omhoog gaan. En in box 2 moeten directeuren-grootaandeelhouders rekening houden met hogere belasting op hun winst en vermogen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl