NOS Nieuws

Wekdienst 10/4: Fransen naar de stembus • 41ste editie van de Marathon van Rotterdam

Goedemorgen! In Frankrijk wordt vandaag gestemd voor de presidentsverkiezingen. En om 10.00 uur gaat de 41ste editie van de Marathon van Rotterdam van start.

Vandaag wisselen zon en wolkenvelden elkaar af, in het noordoosten kan vanmorgen nog een bui vallen. Bij een meest zwakke tot matige westenwind wordt het maximaal 10 tot 12 graden. De komende dagen wordt het warmer, met zon kan het dinsdag 20 graden worden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Fransen gaan naar de stembus voor de presidentsverkiezingen. De laatste peilingen lieten al zien dat er na vandaag zo goed als zeker een tweede ronde komt. Waarschijnlijk neemt de huidige president Emmanuel Macron het daarin op tegen de rechts-populistische Marine Le Pen.
  • De Marathon van Rotterdam werd vanwege de coronapandemie in 2020 afgelast en vorig jaar verplaatst naar het najaar. De marathon is vanaf 9.30 uur live te volgen via NOS.nl, in de NOS-app en NPO 1.
  • De Amstel Gold Race voor mannen wordt met publiek erbij verreden. De Belg Wout van Aert, winnaar in 2021, doet niet mee. Nederlander Mathieu van der Poel en Sloveen Matej Mohorič nemen wel deel aan de wielerklassieker.

Wat heb je gemist?

Volgens de Britse militaire inlichtingendienst blijven Russische troepen geïmproviseerde explosieven gebruiken om slachtoffers te maken, het moreel te verlagen en de bewegingsvrijheid van Oekraïners te beperken.

Russische troepen blijven ook infrastructuurdoelen aanvallen waarbij ook burgers gevaar lopen, zei het ministerie van Defensie in een verklaring. Rusland houdt vol dat het geen burgerdoelen aanvalt.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De Oekraïense inzending voor het Eurovisie Songfestival 2022 speelde gisteravond op een pre-party in Amsterdam. Ze zijn de grote favoriet bij de bookmakers. Welke rol speelt de oorlog in hun land daarbij?

Songfestivalfavoriet Kalush al even te zien in Amsterdam

Fijne zondag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl