De herdenking vanmiddag in Alphen aan den Rijn
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Laatste officiële herdenking schietpartij Alphen aan den Rijn

Met een korte plechtigheid in winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn, zijn vanmiddag de slachtoffers herdacht van de schietpartij, vandaag precies elf jaar geleden. Nabestaanden en hoogwaardigheidsbekleders legden bloemen bij het monument.

De 24-jarige Tristan van der Vlis schoot op een zonnige zaterdagmiddag in en bij het winkelcentrum zes willekeurige mensen dood. Daarna benam hij zichzelf het leven.

Vandaag was de laatste officiële herdenking, zegt Cees van Leeuwen van de Raad van Kerken bij Omroep West.

Eigenlijk wilde de Raad van Kerken na tien jaar stoppen met het organiseren van een herdenkingsbijeenkomst. Maar omdat er vorig jaar wegens corona slechts een sobere plechtigheid was, is er vandaag nog één keer een samenkomst georganiseerd. Van Leeuwen: "We vinden dat het niet meer aan ons is om een herdenking te organiseren."

"Ik begrijp dat dit niet eeuwig kan duren", reageert Ben Deutekom, wiens vader Frans (80) een van de dodelijke slachtoffers was. "Maar voor mij is het niet de laatste herdenking. Volgend jaar ben ik hier gewoon weer."

Behoefte aan geweld moet verdwijnen

"We moeten stil blijven staan bij wat er is gebeurd", vindt ook Hannah Postma. Zij werd op 9 april 2011 door een kogel geraakt, liep een dwarslaesie op en zit sindsdien in een rolstoel. Postma heeft alle herdenkingen bijgewoond, omdat ze vindt dat de aanslag niet alleen winkelcentrum Ridderhof treft. "Het is niet zo belangrijk dat er om 12.00 uur bloemen worden neergelegd, maar wel dat er aandacht wordt besteed aan wat er is gebeurd. En wat we als maatschappij kunnen doen om zoiets te voorkomen. De sfeer waarin behoefte is aan schieten en geweld moet verdwijnen."

Hannah Postma (midden) tijdens de herdenking in 2012. Links van haar Ben Deutekom

Hannah Postma zegt graag na te willen denken over een andere vorm van gedenken, vanaf volgend jaar. Ook Ben Deutekom wil dat. Hij wijst erop dat de wonden waarschijnlijk nooit zullen helen, net zo goed als de pijn blijft. Dan kan een bijeenkomst helpen. "Je komt allemaal voor hetzelfde en je begrijpt elkaar", zegt Deutekom. "Hoe je het ook wendt of keert, hier hou je levenslang last van."

Advertentie via Ster.nl