'Vrijspraak ligt klaar in zaak-Khashoggi na overdracht van Turkije aan Saudi-Arabië'
Een Turkse rechtbank heeft vandaag de vervolging gestaakt van verdachten van de moord in 2018 op de Saudische journalist Jamal Khashoggi. De zaak wordt overgedragen aan Saudi-Arabië, waar de opdracht voor de moord vrijwel zeker vandaan kwam.
Het besluit is in lijn met een voorstel van het Turkse Openbaar Ministerie en de Saudiërs zelf. Volgens de Saudiërs zijn acht door Turkije gezochte verdachten al tot lange gevangenisstraffen veroordeeld. De andere achttien bevinden zich hoogstwaarschijnlijk ook in Saudi-Arabië. Het is Turkije niet gelukt om ze uitgeleverd te krijgen. Mede daarom moet de zaak worden overgedragen, zei het Turkse OM vorige week.
Volgens de verloofde van Khashoggi zullen de verdachten nu vrijuit gaan. "Het besluit om het proces stop te zetten, is in strijd met de wet. In Saudi-Arabië ligt het besluit tot vrijspraak al klaar", zei haar advocaat. Hij noemde Saudi-Arabië een land dat "geen gerechtigheid" kent.
Ook de Turkse mensenrechtenactivist Milena Büyüm is bang dat het nooit tot een berechting zal komen. Ze spreekt van een "ontstellende en duidelijk politieke" uitspraak. "Ze namen niet eens de moeite om de verzoeken van de verloofde af te wijzen."
Mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch en Amnesty International veroordelen tevens het besluit. "Turkije draagt een moord die op zijn grondgebied is gepleegd willens en wetens over aan diegenen die er verantwoordelijk voor zijn", zei secretaris-generaal Agnes Callamard van Amnesty.
Michael Page van Human Rights Watch zei voorafgaand aan de uitspraak al dat een uitspraak als nu gedaan is "de Saudische autoriteiten sterkt in de gedachte dat ze met moord weg kunnen komen".
Boycot
Door de moord en de beschuldigingen van de kant van Turkije kwamen de banden tussen Turkije en Saudi-Arabië onder druk te staan. De export van Turkije naar Saudi-Arabië daalde met 90 procent.
Sinds vorig jaar probeert Turkije de schade te herstellen. President Erdogan sprak vorige maand nog van een "positieve dialoog" en de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen ontmoetten elkaar vorige week.