NOS Nieuws

Thierry Baudet niet vervolgd voor vergelijking ongevaccineerden en Joden

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat Thierry Baudet niet vervolgen voor een tweet waarin hij ongevaccineerden vergeleek met Joden. Federatief Joods Nederland deed aangifte wegens belediging en haatzaaien, maar volgens het OM is de uiting niet strafbaar.

In november vorig jaar twitterde Baudet dat de situatie ten gevolge van de coronamaatregelen vergelijkbaar is met de jaren 30 en 40. Ook schreef hij dat ongevaccineerden "de nieuwe Joden" zijn. Hij zag "de wegkijkende uitsluiters" als nazi's en NSB'ers.

Tweet niet gericht op bagatelliseren van Holocaust

Volgens het OM is het doel van de vergelijking om aandacht te vragen voor de nadelige gevolgen van de coronamaatregelen. "De tweet is niet gericht op het bagatelliseren van de Holocaust, maar op het uitvergroten van het ongemak van de coronamaatregelen."

Daarnaast zegt het OM dat er bij uitlatingen van een volksvertegenwoordiger alleen wordt ingegrepen als degene die iets zegt verder gaat dan kwetsen, choqueren en verontrusten en ook aanzet tot haat, geweld, discriminatie of onverdraagzaamheid. Daarvan is volgens het OM dus geen sprake.

Baudet moest berichten verwijderen

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), het Centraal Joods Overleg en vier oorlogsoverlevenden spanden afgelopen december al een kort geding aan vanwege onder meer dezelfde tweets. Toen oordeelde de civiele rechter dat Baudet de berichten moest verwijderen.

Het OM in Amsterdam concludeert dat er, kijkende naar het strafrecht, geen strafbaar feit is gepleegd met deze tweet. "Het verschil is dat er naar twee verschillende procedures gekeken is. De ene keer naar het burgerlijk recht en de andere keer naar het strafrecht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl