Leidse basketballers geven in historisch duel voorsprong in slotkwart weg

De basketballers van Zorg en Zekerheid Leiden hebben net niet voor een stunt kunnen zorgen in de eerste wedstrijd van de halve finale van de FIBA Europe Cup. Het Turkse Bahcesehir College was in een uitverkochte en sfeervolle Vijf Meihal in Leiden met 77-71 te sterk. De return in Istanbul is over een week.

Het is liefst 43 jaar geleden dat een Nederlandse basketclub voor het eerst en voor het laatst in een Europese finale stond. Destijds was dat Den Bosch.

Basketballers Leiden geven winst in historisch duel uit handen

De FIBA Europe Cup is het vierde internationale basketbaltoernooi in Europa, na de EuroLeague, de EuroCup en de Basketball Champions League. In de groepsfase was Bahcesehir al twee keer te sterk voor de Nederlanders. Maar Leiden is in de loop van het seizoen gegroeid en bood de Turkse topclub uitstekend tegenstand.

Lange tijd leidt Leiden

Leiden speelde brutaal, verdedigde sterk en nam halverwege het eerste kwart de leiding. De voorsprong liep op tot tien punten, maar dat konden de Leidenaren niet vasthouden.

Na drie uitstekende kwarten stond Leiden nog op een voorsprong van 58-51. Daarna profiteerde Bahcesehir van vier keer slordig balverlies en namen de Turken een 60-58 voorsprong. Die voorsprong liet de topclub zich in het enerverende vervolg niet meer ontnemen.

Jhonathan Dunn was topscorer bij Leiden met 17 punten en 3 rebounds. Aan Turkse kant was Oguz Savas met 16 punten en 6 rebounds het trefzekerst.

Underdogpositie

Aanvoerder Marijn Ververs van ZZ Leiden had "een zure nasmaak" door de nederlaag, maar was over grote lijnen tevreden over het spel: "De eerste helft speelden we echt goed, we lieten de bal gaan en onze schoten vielen ook goed. In de tweede helft gingen we wat statischer spelen en gaven we een paar keer dom de bal weg."

"Op dit niveau moet je veertig minuten lang geconcentreerd spelen en kun je je geen dom balverlies veroorloven. En dat zie je vandaag, dat maakt het verschil", aldus Ververs.

De aanvoerder is nog wel optimistisch over de return in Istanbul: "We zijn een goed team en hebben in de underdogpositie al het hele seizoen goed gespeeld. Ook vandaag weer, behalve het laatste kwart. Maar ik zie nog wel kansen in de return."