Dylan van Baarle
NOS Wielrennen

Van Baarle kent formule voor goede benen in Vlaanderen: 'Copy-paste van vorig jaar'

Terwijl zijn ploeggenoten van Ineos al bijna onder de douche stonden, trapte Dylan van Baarle op zaterdagmiddag nog een extra rondje door Vlaanderen. "Ik heb twee uurtjes gereden, hetzelfde als ik vorig jaar heb gedaan. De rest reed ietsje korter", vertelt de 29-jarige Van Baarle, die vandaag van start gaat in Gent-Wevelgem.

De grote voorjaarsklassiekers die de komende weken op het programma staan, zijn het terrein van de Nederlander. Vorig jaar maakte hij indruk in het Vlaamse voorjaar én bij de WK in Leuven, waar hij in de wegwedstrijd als tweede eindigde. Daarom ziet Van Baarle geen reden om het dit seizoen anders aan te pakken.

"Als je de juiste formule hebt gevonden om goede benen te hebben op de koersdag, dan probeer je dat te herhalen. Dat hebben we deze week proberen te doen: copy-paste van vorig jaar. Vrijdag (toen Van Baarle in de E3-Prijs achtste werd, red.) ging het goed, dus doe ik dat vandaag ook maar weer."

Van Baarle hoopt dit voorjaar een echte hoofdprijs te winnen

In de zomer werkt Van Baarle zich meestal in het zweet voor zijn kopman in de Tour de France, maar in het voorjaar kan hij voor eigen kansen rijden. "Het is iets waar je de hele winter naar uitkijkt. Hier liggen mijn sterke punten. Ik wil laten zien dat ik erbij hoor."

"Eigenlijk is dit een van de weinige periodes dat ik echt honderd procent voor mezelf kan rijden. Dan is het wel lekker als het eruit komt."

Vorig jaar lukte dat dus glansrijk. In Dwars door Vlaanderen, de belangrijke opmaat naar de Ronde van Vlaanderen, boekte hij zijn eerste overwinning in een grote Vlaamse voorjaarskoers na een solo van ruim vijftig kilometer.

2021: Sterk staaltje Van Baarle: winst in Dwars door Vlaanderen na 53 kilometer solo

Een week later eindigde hij in de Vlaamse hoogmis als tiende. Dit jaar mikt Van Baarle op een échte hoofdprijs, zoals hij het zelf noemt. Dwars door Vlaanderen is leuk, maar zijn grote doel is de Ronde van Vlaanderen (3 april) en/of Parijs-Roubaix (17 april) winnen.

De tegenstanders met wie hij dan zal moeten afrekenen, kent hij maar al te goed. "Van Aert die heel sterk is en natuurlijk Van der Poel die heel sterk is...", somt hij op.

'Hopelijk mindere dag'

Afgelopen vrijdag maakte Van Baarle in de E3-Prijs bovendien van dichtbij mee hoe sterk de Jumbo-Visma-ploeg rond Wout van Aert is. "Het is indrukwekkend wat ze laten zien. Hopelijk hebben ze een iets mindere dag in Vlaanderen en kunnen we ze verslaan."

"Het is niet makkelijk om tegen zo'n sterk blok te koersen, maar we mogen de hoop niet verliezen. We moeten gefocust blijven op de koers zelf. Zij kunnen ook een foutje maken en dan moeten wij daarvan profiteren."

Van Baarle op het podium bij het WK na zijn tweede plaats

Van Baarle is realistisch over de tegenstand, maar na zijn tweede plaats bij de wereldkampioenschappen weet hij ook dat hij bij de besten van de wereld kan horen in de grote voorjaarskoersen.

"Het WK was wel een bevestiging voor mezelf dat ik zeker niet bang hoef te zijn voor die wedstrijden. Vorig jaar zat ik er in alle klassiekers ook goed bij. Maar op het WK - waar de beste renners van de wereld meedoen - op het podium rijden: dat geeft alleen maar zelfvertrouwen. Dat kan ik meenemen naar Vlaanderen en Roubaix."

"Bij mij moet wel alles goed vallen. Met het WK was dat zo. Dus ik hoop dat alles over een week goed valt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl