Tissoudali treurt op de Afrika Cup in januari van dit jaar na uitschakeling tegen Egypte

WK-ticket Marokko nog allerminst zeker, minirevanche Salah op Mané

Een WK-ticket is nog allerminst zeker voor Marokko. In het eerste kwalificatieduel met Democratische Republiek Congo kwam Marokko vrijdagavond in Kinshasa pas laat op gelijke hoogte: 1-1. Volgende week dinsdag zal Marokko in eigen land in opperste concentratie moeten aantreden voor de beslissende return.

Marokko - waar Hakim Ziyech en Noussair Mazraoui ontbreken wegens onenigheid met bondscoach Vahid Halilhodzic - zag al binnen een kwartier een 1-0 achterstand op het scorebord staan. Brentford-aanvaller Yoane Wissa slalomde om enkele Marokkaanse verdedigers en zette, nadat het schot van richting werd veranderd, Congo op voorsprong.

Goal Tissoudali

De wedstrijd ging vervolgens vrij gelijk op. Congo had iets meer de bal, Marokko was iets gevaarlijker voor het doel. Dat de gelijkmaker nog viel, was in die zin wel terecht. Het was Tarik Tissoudali, de geboren Amsterdammer, die de Marokkaanse WK-droom levend hield.

De aanvaller, die onder meer speelde voor De Graafschap en VVV-Venlo, schoot een kwartier voor tijd de belangrijke 1-1 binnen. Ayoub El Kaabi kopte een lange bal terug op de aanstormende Tissoudali, die vanaf de rand van het strafschopgebied knap de halfvolley binnenschoot.

Komende dinsdag om 21.30 uur hoopt Marokko in Casablanca plaatsing voor het wereldkampioenschap in Qatar veilig te stellen. Er is hoop: uitdoelpunten tellen bij de Afrikaanse playoffs nog dubbel bij een gelijke eindstand. Zo kan Tissoudali's goal zomaar eens van levensbelang zijn.

Salah viert de 1-0

In Caïro voltrok zich een heet voetbalgevecht tussen Egypte en Senegal, een herhaling van de finale van de Afrika Cup eerder dit jaar, een rematch tussen Liverpool-sterren Mo Salah en Sadio Mané. Egypte, dat in februari verloor, haalde revanche (1-0) - al kreeg het de overwinning niet cadeau.

Binnen vijf minuten dook Salah op voor de neus van Senegal-keeper Edouard Mendy. De spits raakte de lat, waarna de bal ongelukkig via verdediger Saliou Ciss alsnog in het Senegalese doel belandde.

In de tweede helft voerde Senegal de druk op en vonden er meerdere benarde situaties plaats in en rondom het Egyptische strafschopgebied. Het spel golfde op en neer en de Egyptische defensie kreeg maar moeilijk grip op Mané.

Toch hield de thuisploeg - vooruit geschreeuwd door het afgeladen Cairo International Stadium - stand en reist met een goede uitgangspositie af naar de Senegalese kuststad Diamniadio voor de return dinsdagavond, waar Egypte de revanche voor de verloren Afrika Cup-finale wil voltooien.

Algerije-captain Riyad Mahrez

Algerije heeft een goede stap gezet richting het WK. In de Kameroense kustplaats Limbe versloeg het Kameroen met 0-1 door een doelpunt van Islam Slimani. Doelman André Onana raakte de harde kopbal nog wel, maar kon zijn hand er niet stevig genoeg tegenaan zetten.

Kameroen drong aan, tot diep in de elf minuten (!) durende blessuretijd - de wedstrijd lag lang stil wegens technische problemen - maar het leverde geen goal op.

Ook Tunesië is goed op weg. In de Malinese hoofdstad Bamako kreeg het in de eerste helft veel hulp van Mali-verdediger Moussa Sissako. Na ruim een half uur scoorde de speler van Standard in eigen doel. Enkele minuten later moest de 21-jarige Sissako met rood naar de kleedkamer. Die dubbele klap kwam Mali niet meer te boven.

Ghana en Nigeria kwamen vrijdagavond niet verder dan 0-0.