Spelers van Japan vieren de overwinning op Australië

Japan en Saudi-Arabië pakken direct WK-ticket, Australië naar play-offs

Japan en Saudi-Arabië hebben zich geplaatst voor het WK voetbal, dat eind dit jaar plaatsvindt in Qatar. De Japanse ploeg won met 2-0 van Australië, waardoor de strijd om de eerste twee plaatsen in kwalificatiegroep B werd beslist.

Invaller Kaoru Mitoma zorgde met twee late doelpunten voor de overwinning. De aanvaller van de Belgische club Union opende een minuut voor de tijd de score en hij was ook in de blessuretijd nog trefzeker.

Verdediger Yuta Nakayama van PEC Zwolle kwam bij Japan na ruim een uur spelen in de ploeg. PSV'er Ritsu Doan ontbrak in de Japanse selectie. Japan kwam door de winst op 21 punten uit 9 wedstrijden, 6 punten meer dan Australië.

Saudi-Arabië speelt later op de dag nog tegen China, maar het land is met 19 punten nu ook al zeker van WK-deelname. Het is voor Saudi-Arabië de zesde keer dat het meedoet aan een WK, voor Japan wordt het de zevende deelname aan een mondiaal toernooi.

Welke landen zijn al zeker?

Vijftien landen waren al zeker van het WK voetbal in Qatar: Nederland, België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Kroatië, Servië, Spanje, Zwitserland, Argentinië, Brazilië, Iran, Zuid-Korea en gastland Qatar.

Door de nederlaag strijdt Australië later met de nummer drie uit groep A voor een ticket voor de intercontinentale play-offwedstrijd tegen een land uit Zuid-Amerika. Deze interlandperiode vallen in bijna alle werelddelen beslissingen en staan grote wedstrijden op het programma in Europa en Afrika.