Weesp is nu een stukje Amsterdam, maar 'Ik blijf een Weespermop'
De zelfstandige gemeente Weesp bestaat niet meer. Burgemeester Bas Jan van Bochove heeft klokslag middernacht zijn ambtsketting afgedaan, zijn opvolgster Femke Halsema werd ontvangen met gejuich én boegeroep. Vanaf nu behoort het historische vestingstadje aan de Vecht tot de gemeente Amsterdam.
Weesp was te klein om als onafhankelijke gemeente te blijven bestaan, vond de rijksoverheid. En toen het de inwoners in 2018 werd gevraagd, koos 57,4 procent van de Weespers in een referendum voor een fusie met Amsterdam. "Maar ik ben een blijf een Weesper, een Weespermop. Dat we geen eigen burgemeester meer hebben; so be it. Of we nou zelfstandig zijn of niet, het gaat om de kwaliteit van het bestuur", reageert een inwoner bij NH Nieuws.
Het moet veilig zijn
De 'nieuwe' burgemeester van Weesp vindt vooral behoud van voorzieningen belangrijk. "Ik denk dat we de komende jaren vooral moeten laten zien dat Weesp zijn eigen identiteit kan behouden", zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema onlangs bij een bezoek aan de beeldbepalende Sint Laurenskerk in haar nieuwe stadsgebied. "Tegelijkertijd is het belangrijk dat Weesp een niveau van voorzieningen heeft dat ook heel goed is. Dat het veilig is, met voldoende onderwijs en voldoende instellingen voor mensen die in nood zijn."
Door de samenvoegingen van de twee steden maakt de gemeente Amsterdam een groeispurt. Het aantal inwoners springt van zo'n 873.000 naar ongeveer 893.000. De oppervlakte van de stad groeit van 219 vierkante kilometer naar ruim 243 vierkante kilometer.
De gemeente Amsterdam is in het verleden meerdere keren gefuseerd. De grootste uitbreiding was in 1921. Toen werd de stad vier keer zo groot, doordat Amsterdam samenging met Buiksloot, Nieuwendam, Ransdorp, Watergraafsmeer en Sloten.
Angst voor ondersneeuwen
Toch is het samengaan van Weesp met Amsterdam niet altijd vanzelfsprekend geweest. Aanvankelijk leek een fusie met de andere grote buur, de gemeente Gooise Meren (Bussum, Muiden en Naarden) de voorkeur te genieten. Weesp zou dan één van de vele kernen worden in de Gooi- en de Vechtstreek, vond de lokale CDA. De partij was bang dat Weesp in Amsterdam zou ondersneeuwen in een "bestuursvorm met vele schakels".
Aan de andere kant vreesden veel Weespers dat Gooise Meren de groene gebieden tussen die kernen zou volbouwen met woningen. Bij het referendum in 2018 kreeg samenvoeging met Gooise Meren 42,6 procent van de stemmen, zo'n 15 procent minder dan het plan om samen te gaan met Amsterdam.
Voor de bewoners van Weesp is het nu vooral afwachten. Eén van hen vreest dat het leven duurder wordt. "Ik verwacht vooral hogere legeskosten, voor bijvoorbeeld een bouwvergunning", zegt hij.
Weinig criminaliteit
Wat zeker verandert, is de hoeveelheid blauw op straat. Waar de politie Gooi- en Vechtstreek structureel te weinig mensen heeft voor een relatief groot gebied, zet Amsterdam vier wijkagenten in. "De Weespers zien constant politie rijden", constateert wijkagent Wendy Nagtegaal.
Nagtegaal weet dat het aantal misdrijven in Weesp relatief laag ligt: volgens het CBS waren het er in 2020 precies 740. In heel Amsterdam waren het er toen 71.200. Toch noemt ze haar nieuwe werk in Weesp niet saai. "Er gebeurt zeker nog wel iets in Weesp", stelt ze. "Ik ben er heilig van overtuigd dat er ook veel méér gebeurt dan wij weten."