NOS Nieuws

Wekdienst 20/3: Anti-oorlogsprotest Den Haag • Eerste F1-race van dit seizoen

Goedemorgen! Russen en Belarussen in Nederland gaan demonstreren tegen de oorlog in Oekraïne. En de eerste Formule 1-race van dit seizoen gaat van start.

Eerst het weer: vanmorgen in het noorden zonnig, elders wolkenvelden en in het zuiden een enkele bui. Lokaal is ook natte sneeuw mogelijk. Vanmiddag wisselen zon en wolken elkaar overal af en vooral vanavond volgt in het oosten wat regen. De temperatuur komt op 9 tot 12 graden uit. Vanaf morgen volgt een periode met zonnig en zacht voorjaarsweer.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Russische en Belarussische gemeenschappen in Nederland gaan samen protesteren tegen de oorlog in Oekraïne. Ze doen dat vanaf 14.00 uur bij het Vredespaleis in Den Haag.
  • Aanhangers van Willem Engel gaan demonstreren op het Museumplein in Amsterdam tegen de aanhouding van de voorman van Viruswaarheid. Engel werd gearresteerd omdat hij lange tijd opruiende berichten op sociale media zou hebben geplaatst.
  • De eerste Formule 1-race van dit seizoen begint om 16.00 uur in Bahrein. Max Verstappen gaat voor Red Bull proberen zijn wereldtitel te prolongeren. De auto's zijn voor dit seizoen veel veranderd, waardoor het afwachten is welk team er goed voorstaat. De wedstrijd is via een liveblog te volgen op NOS.nl en de NOS-app.
  • In de Eredivisie staat de Klassieker op het programma: Ajax ontvangt in eigen huis Feyenoord. De aftrap is om 14.30 uur.

Wat heb je gemist?

Russische troepen hebben vorige week duizenden mensen met geweld uit Marioepol gedeporteerd en naar Rusland gestuurd, zegt het bestuur van de belegerde Oekraïense stad. Het bestuur reageert daarmee op uitspraken van Rusland dat er vluchtelingen uit Marioepol waren aangekomen.

"De bezetters namen illegaal mensen mee uit de wijk Livoberezjny en uit de opvang in het sportclubgebouw, waar meer dan duizend mensen zich schuilhielden voor de voortdurende bombardementen", schrijft het bestuur van Marioepol op Telegram.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Bij een grensovergang naar Belarus staat aan de Poolse kant een lange file van vrachtwagens. Activisten hebben de grensovergang geblokkeerd. Zo willen ze een belangrijke transportader voor goederen naar Rusland doorsnijden.

Honderden vrachtwagens bij grens naar Belarus door blokkade in Polen

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl