Hoekstra wil huren niet bevriezen, zodat corporaties kunnen bouwen • Segers: er zal minder vee komen
- Welkom in het liveblog van de tweede dag van de gemeenteraadsverkiezingen
- Wil je 16 maart een automatisch geschreven bericht in je mail met de uitslag in een gemeente naar keuze? Meld je hier aan.
- Stemoproep in slotdebat NOS Nederland Kiest: Het Debat
- PvdA: weg met malafide bureautjes in de jeugdzorg
- Hoekstra wil huren niet bevriezen, zodat corporaties kunnen bouwen
- SP wil Oekraïners opvangen in rijke wijken
Klaver tot slot: ga stemmen
GroenLinks-leider Klaver wees er aan het eind van de uitzending van NOS Nederland Kiest: Het Debat op dat hij het belangrijk vindt dat mensen morgen gaan stemmen. Er wordt nu aan de grens van Europa door mensen gevochten voor democratie, zegt hij. "Wij mogen morgen stemmen en er valt wat te kiezen. Ga stemmen." Dat waren de andere deelnemers aan het debat met hem eens.
Hiermee is het NOS-slotdebat afgesloten. Morgenavond is er een verkiezingsuitzending over de uitslagen vanaf 20.30 uur op NPO 1 en zijn de uitslagen te volgen op NOS.nl en NPO Radio 1.
PvdA: weg met malafide bureautjes in de jeugdzorg
Gemeenten zitten met hun handen in het haar door de doorgeschoten marktwerking in de jeugdzorg, zei PvdA-leider Ploumen in het NOS-debat. "Tientallen malafide bureautjes in de jeugdzorg maken winst over de hoofden van deze kinderen." Zij verwijt de regeringspartijen dat er niets is afgesproken over de aanpak van deze bedrijfjes.
ChristenUnie-leider Segers is het ermee eens dat er in de jeugdzorg veel moet gebeuren. "Nederland is kampioen uithuisplaatsen van kinderen", zegt Segers. "De opvang van deze kinderen moet juist veel meer in de gezinnen plaatsvinden."
Hij belooft voor meer geld te gaan "knokken" als de gemeenten dat nodig blijken te hebben. Maar eerst vindt hij dat de jeugdzorg de komende jaren hervormd en verbeterd moet worden.
Hoekstra wil huren niet bevriezen, zodat corporaties kunnen bouwen
CDA-leider Hoekstra ziet niets in het bevriezen van de huren, zoals de SP voorstelt. In het NOS-slotdebat zei Hoekstra dat zo'n maatregel niet effectief is. "Dat is het paard achter de wagen spannen, want dan krijgen de woningcorporaties te weinig geld binnen om nog nieuwe woningen te bouwen. Juist als de huren weer mogen stijgen, krijgen de corporaties de financiële ruimte om te bouwen.
SP-leider Marijnissen vindt dat Hoekstra daarmee de huurders wil laten opdraaien voor het oplossen van de woningnood, terwijl veel mensen door de stijgende prijzen moeite hebben om hun huur te betalen. Ze vond de afwijzing van Hoekstra van dedain getuigen ten opzichte van huurders met een laag inkomen.
Hoekstra betoogde dat het kabinet in plaats van het bevriezen van de huren meer ziet in het verhogen van het minimumloon.
Segers: er zal minder vee komen
ChristenUnie-voorman Segers gaat ervan uit dat er de komende jaren minder dieren zullen komen in de veehouderij als we het stikstofprobleem willen oplossen. Maar dat mag niet leiden tot minder inkomsten voor de boeren, zei hij in het NOS-debat. Hij verweet zijn tegenstander, GroenLinks-leider Klaver, polariserend bezig te zijn. "U zet een koe tegenover een huis, maar dat is een valse tegenstelling", aldus Segers. Hij wees erop dat er maar 1 procent van het boerenland nodig is om de woningnood op te lossen. "De boeren zijn onze bondgenoot."
Klaver vindt dat de politiek eerlijk moet zijn tegen de boeren en duidelijk moet maken dat er niet voor iedereen plek is in ons kleine land. "We zijn niet eerlijk geweest over de regels en daardoor zitten ze nu in de problemen." Hij noemde het "heel goed nieuws" dat Segers ook verwacht dat er minder dieren zullen komen. "Dan kunnen we ergens beginnen."
SP: Oekraïners opvangen in rijke wijken
Oekraïense vluchtelingen moeten niet opgevangen worden in arme gemeenten en arme wijken. Dat heeft SP-leider Marijnissen gezegd in het NOS-slotdebat op de tweede avond van de gemeenteraadsverkiezingen. "Het zijn altijd de buurten waar mensen het al moeilijk hebben, waar vluchtelingen opgevangen worden. Doe het nu eens in rijke buurten", zei ze.
Partijleider Segers van de ChristenUnie is het met haar eens dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen, en dat de vluchtelingen eerlijk verdeeld moeten worden over de gemeenten.
Er worden de komende tijd vele duizenden Oekraïners in Nederland verwacht die op de vlucht zijn voor de oorlog. VVD-fractievoorzitter Hermans is ervan overtuigd dat het gaat lukken om al die mensen te herbergen, hoeveel het er ook worden. GroenLinks-leider Klaver ziet het als een morele plicht. "Wir schaffen das", herhaalde hij de beroemde woorden van de Duitse oud-bondskanselier Merkel.
Jetten (D66) over de hogere gasprijzen door de oorlog in Oekraïne
Aan het begin van het debat ging het over de oorlog in Oekraïne. Een van de gevolgen van die oorlog zijn de stijgende brandstofprijzen, ook in Nederland. Minister voor Klimaat Jetten, die namens D66 het debat voert, ging daar ook kort op in:
Landelijke kopstukken in debat bij NOS Nederland Kiest: Het Debat
Na de lokale lijsttrekkers, is het nu de beurt aan de landelijke kopstukken. In NOS Nederland Kiest: Het Debat gaan landelijke kopstukken met elkaar in discussie over lokale kwesties en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor Nederland. Volg het programma op NPO 1, NOS.nl, de NOS-app, YouTube, Facebook, BVN en met gebarentolk op NPO Nieuws en Politiek.
Nederland Kiest, nu op NPO 1 en NOS.nl
Kijk nu mee naar het NOS-programma's Nederland Kiest: De Stemming, dat wordt uitgezonden op NPO 1. In dit programma gaan de lijsttrekkers van twaalf lokale partijen onder leiding van presentator Winfried Baijens met elkaar in gesprek over thema's met lokale impact.
Later op de avond, om 20.34 uur, begint NOS Nederland Kiest: Het Debat, waarin acht kopstukken van landelijke partijen onder toeziend oog van presentator Rob Trip de degens kruisen over lokale onderwerpen. Uitgenodigd zijn de partijleiders van de vier coalitiepartijen en de vier grootste oppositiepartijen.
Beide programma's worden vanaf 19.04 uur uitgezonden op NPO 1. NOS Nederland Kiest: De Stemming en Het Debat zijn ook te zien via NOS.nl, de NOS-app, YouTube, Facebook, BVN en met gebarentolk op NPO Nieuws en Politiek.
Lokale partijen winnen Scholierenverkiezingen nipt
Als het aan scholieren van het voortgezet onderwijs en het mbo ligt, worden lokale partijen de grootste bij de gemeenteraadsverkiezingen. De lokale partijen kregen 17,52 procent van de stemmen bij de Scholierenverkiezingen, gevolgd door de VVD (16,67 procent), GroenLinks (15,18 procent) en D66 (14,94 procent). De jongeren konden tussen 28 februari en 15 maart hun stem uitbrengen.
"Fantastisch dat 22.663 leerlingen van 94 scholen voor het voortgezet onderwijs en mbo aan deze Scholierenverkiezingen meededen. We zijn alle docenten en scholen die dit mogelijk hielpen maken zeer dankbaar", zegt directeur Stokkink van politiek informatiecentrum ProDemos. "Het is belangrijk dat jongeren al vroeg kennismaken met de politiek. Ze gaan dan later hopelijk ook stemmen, als ze kiesgerechtigd zijn."
Kandidaat-raadslid CDA Rheden dag voor verkiezingen overleden
Kandidaat-raadslid Herman Boesveld van het CDA in Rheden is zondag, een dag voor het begin van de gemeenteraadsverkiezingen overleden. Hij stond op plaats 6 van de kieslijst voor zijn partij, die hem "een CDA'er in hart en nieren" noemt. Omroep Gelderland meldt dat Boesveld een kort ziekbed heeft gehad. Hij werd vorige week woensdag opgenomen in het ziekenhuis en leek aanvankelijk te herstellen, maar in het weekend verslechterde zijn gezondheid verder.
Boesveld zat van 2014 tot 2018 voor het CDA al in de gemeenteraad van Rheden. Hij was actief in de rekeningcommissie en later in de financiële commissie. De verkiezingscampagnes in Rheden zijn afgelopen zondag grotendeels stilgelegd in verband met het overlijden van Boesveld. Op de laatste raadsvergadering van de huidige gemeenteraad, vanavond, wordt stilgestaan bij zijn overlijden. Herman Boesveld was 68 jaar.
'Kandidaat-raadslid PvdA Terschelling vernielt politieauto'
Op Terschelling is vanochtend iemand opgepakt die een auto heeft vernield. Ooggetuigen zeggen tegen Omrop Fryslân dat de man een kandidaat-raadslid is voor de PvdA op het eiland en ook uit een verklaring van de lijsttrekker van de lokale PvdA-afdeling valt op te maken dat hij actief was voor de partij. De man had een weg geblokkeerd en toen agenten op die blokkade afkwamen, ging hij hun auto met een paal te lijf. Daarbij sneuvelden de ruiten van de auto. De politie heeft de man met pepperspray onder controle gekregen en aangehouden.
De lijsttrekker van de PvdA op Terschelling, Jan-Willem Adams, spreekt van een persoonlijk drama. Hij zegt tegen de regionale omroep dat de barricade niets te maken had met de verkiezingscampagne. "Het belangrijkste is dat de betrokken persoon behandeling krijgt. Het slaat hier in als een bom." Op Facebook schrijft hij dat de partij het gedrag van hun partijgenoot ten zeerste afkeurt. "Wij voelen mee met een ieder die zich vandaag bedreigd heeft gevoeld.
"De menselijke maat staat wat de PvdA betreft hoog in het vaandel. Vandaag hoorden wij dat een van onze mensen, een intelligent en sociaal bewogen mens, te lang, te veel, op zijn bordje heeft gehad en daaraan ten onder lijkt te gaan", schrijft lijsttrekker Adams verder.
Utrechtse Burgemeester Dijksma mist uitslagenavond door coronabesmetting
Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht is positief getest op het coronavirus. Ze mist daardoor de uitslagenavond, morgenavond in TivoliVredenburg. Dijksma is van plan via een digitale verbinding alsnog de uitslag bekend te maken, schrijft RTV Utrecht.
De positieve test heeft meer gevolgen: ze kan komende vrijdag ook niet bij de herdenking van de tramaanslag in 2019 zijn. Wethouder Lot van Hooijdonk vervangt de burgemeester tijdens deze herdenking.
Verkiezingsposters in Deurne beklad: 'Het is bizar'
In de gemeente Deurne zijn verkiezingsposters beklad. Volgens Omroep Brabant moeten vooral de posters van de combinatiepartij Progressief Akkoord/GroenLinks/PvdA het ontgelden. Op die poster staat het hoofd van lijsttrekker Jerom Coppus, dat iedere keer weer zwart wordt gemaakt. "Het is bizar. Maar liefst zeventig van onze borden zijn vernield. Al voor carnaval werden de eerste posters volledig zwart gespoten."
Waarom uitgerekend hun posters telkens het doelwit zijn, durft Coppus niet te zeggen. "Die vraag heb ik mezelf natuurlijk ook gesteld. Het lijkt me duidelijk dat de vandalen niet bepaald achter onze standpunten staan, maar dan lijkt dit me niet de manier waarop we dat oplossen in een democratie." Overigens zijn ook posters van de VVD beklad. "Daar staan echt smakeloze teksten op, zoals NSB en SS."
Kandidaat-raadslid weg bij stembureau na klacht
CDA-kandidaat Jan Wagenaar in De Westereen zal niet meer als vrijwilliger op het stembureau werken, meldt de lokale omroep RTV NOF. Hoewel het niet is verboden om als kandidaat op een stembureau te werken, wordt het door de kiesraad wel afgeraden. Volgens Wagenaar heeft iemand een klacht over zijn aanwezigheid ingediend, waarna hij besloot te vertrekken.
De CDA'er staat op de onverkiesbare 22e plaats van de CDA-lijst in de gemeente Dantumadeel. "Ik sta daar als opvulling van de lijst", zegt hij er zelf over. Naar eigen zeggen zal hij bij de volgende verkiezingen niet meer op de lijst staan en gewoon weer actief worden op een stembureau.
Ipsos: landelijke opkomst op maandag tussen 4 en 5 procent
Onderzoeksbureau Ipsos schat dat gisteren tussen de 4 en 5 procent van de stemgerechtigden naar de stembus is gegaan. Het gaat hierbij om een landelijk gemiddelde. Dit is gebaseerd op metingen in verschillende gemeenten verspreid over Nederland.
De grootste opkomst wordt morgen verwacht, als alle stembureaus zijn geopend.
SGP-posters in Terneuzen verdwenen
Een aantal verkiezingsposters van de SGP zijn met opzet weggehaald, schrijft de lokale omroep GO RTV. Lijsttrekker Dert Vlaander zegt dat in zowel Terneuzen als het nabijgelegen Zaamslag posters zijn verdwenen. Hij spreekt van oneerlijke concurrentie: "Elke partij probeert zichzelf goed zichtbaar te maken. Daarin worden wij nu benadeeld." Vlaander heeft de politie op de hoogte gebracht van de verdwijning.
Opkomst grote steden stijgt licht
De gemeenten Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben een nieuw opkomstpercentage gepubliceerd. Tot 09.00 uur vanochtend heeft 2,1 procent van de Rotterdamse stemgerechtigden een stem uitgebracht. In Den Haag was dat 3,5 procent en in Utrecht 2,7 procent. Dat is respectievelijk 0,1, 0,2 en 0,2 procentpunt meer dan het opkomstcijfer van gisteravond.
Amsterdam heeft nog geen nieuw opkomstpercentage gepubliceerd.
De grootste opkomst wordt morgen verwacht, als alle stembureaus zijn geopend.
Mbo-studenten beveiligen stemlokalen in Alphen, Gouda en Leiden
Studenten van de opleiding Beveiliging van het mbo Rijnland komen deze week in actie om de gemeente te helpen bij de gemeenteraadsverkiezingen, schrijft de lokale omroep Sleutelstad. In Alphen aan den Rijn, Gouda en Leiden worden de studenten ingezet als boa of beveiliger. Voor een deel van de studenten telt de opdracht als examen. "Voor velen is het de eerste keer dat ze in de openbare ruimte aan het werk zijn. Dat is een nieuwe ervaring", zegt een woordvoerder van de opleiding tegen Sleutelstad.
ChristenUnie-leider Segers brengt zijn stem uit in het oude stadhuis van Amersfoort
Opkomst vier grote steden op eerste stemdag
In de vier grote steden wordt de opkomst bijgehouden. Dit is de tussenstand tot 21.00 uur gisteravond:
- Amsterdam: 2,4 procent
- Rotterdam: 2 procent
- Den Haag: 3,3 procent
- Utrecht: 2,5 procent
Stembureaus in alle gemeentes weer open
Het is 07.30 uur: de stembureaus zijn weer geopend. Morgen gaan alle 8800 stembureaus open en wordt de grootste toeloop verwacht. Om de drukte te spreiden met het oog op corona, kan net als gisteren al gestemd worden op 1700 plekken. Dat is bijvoorbeeld gunstig voor mensen met een kwetsbare gezondheid, die zo de drukte kunnen ontlopen.
In onder meer Boxtel, Hellevoetsluis en Vught wordt niet gestemd, omdat daar recent herindelingsverkiezingen zijn geweest.
Scholieren en studenten stemmen in schaduwverkiezingen
Het is de laatste dag van de zogeheten scholierenverkiezingen. Zo'n 58.000 leerlingen en studenten van 132 scholen voor voortgezet onderwijs en mbo konden de afgelopen twee weken hun schaduwstem uitbrengen; vandaag kan dat tot 16.00 uur. Om 17.00 uur wordt de bekend wie zou winnen als scholieren en studenten het voor het zeggen hadden.
De scholierenverkiezingen zijn een initiatief van voorlichtingsinstituut ProDemos. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018 brachten 28.138 scholieren van 98 scholen hun stem uit. De VVD kwam toen als populairste partij uit de bus, gevolgd door lokale partijen en GroenLinks. Bij de echte verkiezingen stemde bijna 29 procent op lokale partijen, de grootste landelijke partijen waren de VVD en het CDA met beide ruim 13 procent van de stemmen.
Vanavond op tv bij de NOS: De Stemming en Het Debat
Op de tweede dag van de gemeenteraadsverkiezingen zendt de NOS live vanuit het Stadshuis in Nieuwegein twee programma's uit van NOS Nederland Kiest. In De Stemming en Het Debat gaan lokale lijsttrekkers en kopstukken van landelijke partijen vanavond met elkaar in gesprek en debat over lokale thema's. Ook is er aandacht voor de oorlog in Oekraïne en wat die strijd betekent voor Nederland.
Lees hier meer over de inhoud van beide programma's.
Welkom
In dit blog lees en bekijk je alle ontwikkelingen van dinsdag 15 maart van de tweede dag van de gemeenteraadsverkiezingen.