Groente op de markt
NOS Nieuws

Na energie worden nu ook voeding en meubelen steeds duurder

Gas, elektra, benzine en diesel stegen de afgelopen maanden al hard in prijs en nu zijn ook de prijzen van voeding en meubelen aan het stijgen. Voeding was in februari 4,9 procent duurder dan een jaar eerder, meubelen bijna 10 procent. In januari ging het nog om prijsstijgingen van respectievelijk 4,3 en 6,7 procent.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek registreerde in februari een uitzonderlijk hoge inflatie van 6,2 procent, maar dat percentage lag wel iets lager dan in de maand ervoor toen er 6,4 procent werd gemeten.

In de cijfers van februari is nog niet het effect op de prijzen van de oorlog in Oekraïne te zien. Die oorlog en de daaropvolgende sancties tegen Rusland zorgen voor een verdere stijging van de olie- en gasprijzen.

De prijsstijging van energie liep in de cijfers van februari iets terug. In februari was energie 77 procent duurder dan een jaar eerder. In januari ging dat nog om 88 procent.

Minder koopkracht

Economen verwachten dat de inflatie voorlopig hoog blijft. In de nieuwste economische raming van het Centraal Planbureau wordt voor heel 2022 uitgegaan van een inflatie van 5,2 procent. Als de energieprijzen hoog blijven kan dat cijfer oplopen naar 6 procent.

De meeste huishoudens krijgen vooralsnog niet genoeg loonsverhoging of steun van de overheid om de enorme prijsstijgingen te compenseren. De verwachting van economen is daarom dat de gemiddelde koopkracht daalt met 2,7 procent, de grootste daling in meer dan 40 jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl