NOS Nieuws

Wekdienst 5/3: Demonstraties tegen oorlog • Volkscongres China bijeen

Goedemorgen! In Den Haag is een betoging tegen de oorlog in Oekraïne, het Chinese parlement praat over de economische uitdagingen van komend jaar.

Vandaag schijnt de zon nagenoeg overal volop. Bij een matige oostenwind wordt het 7 tot 9 graden. De komende dagen komt meer bewolking voor en met name de middagtemperatuur pakt wat lager uit.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In onder meer Den Haag wordt gedemonstreerd tegen de oorlog in Oekraïne. Op het Malieveld komen aan het begin van de middag mensen bij elkaar voor de actie 'Stop de oorlog!' Gelijktijdig demonstreren in Nederland wonende Russen bij de Russische ambassade.
  • Het Chinese Nationale Volkscongres (NPC) begint aan zijn jaarlijkse bijeenkomst om het beleid voor het aankomende jaar vast te stellen. Er wordt naar verwachting onder meer gesproken over maatregelen tegen de afnemende economische groei.
  • In de eredivisie worden drie wedstrijden gespeeld. Nummer 3 Feyenoord ontvangt om 21.00 uur in De Kuip FC Groningen, dat tiende staat. Daarvoor spelen Willem II en sc Heerenveen tegen elkaar in Tilburg (16.30 uur) en speelt Go Ahead Eagles thuis tegen FC Utrecht (18.45 uur).
  • Al wekenlang wordt gegist wie 'de Mol' is in het tv-programma Wie is de Mol? Vanavond is de ontknoping, die ook in meerdere bioscopen door het land live te volgen is.

Wat heb je gemist?

De onafhankelijke nieuwsvoorziening in Rusland wordt steeds verder aan banden gelegd. Op televisie zijn vrijwel alleen nog maar de staatszenders te volgen, die worden gezien als spreekbuis van het Kremlin.

De afgelopen dagen zijn veel buitenlandse zenders geblokkeerd. Onder meer BBC, maar ook Russischtalige buitenlandse media, waaronder Deutsche Welle, Voice of America en het in Letland gebaseerde Meduza. Ook Twitter en Faceboek zijn aan banden gelegd.

Wie in Rusland onafhankelijke online nieuwsbronnen wil volgen, kan beter gebruik maken van een VPN-verbinding, Dit maakt het mogelijk om te doen alsof je vanuit en ander land op het internet zit. Het aantal downloads van VPN-apps is de afgelopen anderhalve week geëxplodeerd, aldus marktonderzoeker Appfigures.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Een enorm landgoed in Californië is op een faillisementsveiling voor minder dan de helft van de noteringsprijs van de hand gegaan. Desondanks was het een opbrengst van 141 miljoen dollar (129 miljoen euro), een nieuw record. Het mega-herenhuis is het duurste huis ooit op een veiling verkocht.

Het huis telt 21 slaapkamers en 49 badkamers, een bibliotheek, een sigarenlounge, vijf zwembaden en een 400 meter lange joggingbaan. Hoewel de nieuwe eigenaar nog zeker 10 miljoen dollar moet investeren om problemen zoals lekkages en barsten in het marmer op te lossen, is het volgens de curator toch "een koopje".

En voor dat geld krijgt hij dit:

Zonnige zaterdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl