NOS NieuwsAangepast

Honderdste geboortedag Annie M.G. Schmidt

Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet en Dikkertje Dap. Het zijn enkele van de vele verhalen die Annie M.G. Schmidt heeft geschreven. Vandaag zou ze honderd jaar zijn geworden.

In het hele land zijn er daarom activiteiten rond haar geboortedag. Tentoonstellingen in Nederland en Vlaanderen staan stil bij haar verjaardag en er verschijnen speciale uitgaven van het werk van de populaire schrijfster.

Anniedagen

In het Zeeuwse Kapelle, de geboorteplaats van Annie M.G. Schmidt, wordt het groots gevierd met de Anniedagen. Er is onder andere een tentoonstelling rond het leven van de beroemde inwoonster.

De hele maand mei staat bij de AVRO in het teken van de schrijfster. Zo zijn dit weekend verfilmingen van haar boeken te zien, waaronder Abeltje en Minoes. Ook wordt er een herbewerking uitgezonden van de musical 'Heerlijk Duurt Het Langst', die Annie M.G. Schmidt schreef met Harrie Bannink.

Bij uitgeverij Querido verschijnt 'Liefs van Annie', waarin haar mooiste brieven zijn gebundeld. Ze zijn verzameld door Annejet van der Zijl, die eerder de biografie 'Anna' over haar schreef. De brieven gericht aan haar moeder, haar geliefden, fans en haar uitgever kenmerken zich volgens de uitgeverij door haar unieke kijk op de wereld en haar humor.

Zelfs Google laat haar verjaardag niet ongezien voorbijgaan. Op de Nederlandse pagina is het logo vervangen door een tekening van Jip en Janneke.

Jeugd

Als kind zit Annie het liefst thuis tussen de boeken. Ook schrijft ze gedichtjes, over het ongelukkige huwelijk van haar ouders bijvoorbeeld. Als Annie veertien jaar is, stuurt haar moeder een paar van haar dochters versjes naar de dichter Willem Kloos. Hij schrijft, tot haar opluchting, dat haar dochter "waarachtige aanleg" heeft en dat er "diep wezenlijk iets in haar zingt".

Na haar studietijd en uitstapje naar het buitenland als au-pair, wordt Annie bibliothecaresse. "In die bibliotheektijd werd ik een echte brave tut. Als ik daar op terugkijk, was ik wel een degelijke juffrouw, ja, verschrikkelijk degelijk", zei ze in een interview. Later schopt ze het tot directrice van de Openbare Bibliotheek in Vlissingen.

Eigenzinnig

Als Annie bij Het Parool gaat werken, begint ze met het schrijven van een wekelijkse column voor volwassenen en versjes voor kinderen. Tussen de ratelende schrijfmachines en rinkelende telefoons van de redactie ontwikkelt Annie haar schrijftalent.

In 1950 verschijnt haar eerste bundel kinderversjes, Het Fluitketeltje. De jaren daarna verschijnen er versjes, verhaaltjes, columns, kinderboeken en zelfs televisieseries, toneelstukken en musicals van haar hand. De schrijfster wordt geroemd om haar ongecompliceerde manier van schrijven, haar eigenzinnigheid en haar gevoel voor humor.

Prijs

Ze ontvangt vele prijzen, waaronder in 1987 de Constantijn Huygensprijs voor haar hele oeuvre. Als eerste Nederlander ontvangt ze de Hans Christian Andersenprijs. Tegen het NRC Handelsblad zegt ze: "Andersen is een stuk van mijn leven. Dat zijn boeken waar ik zoveel van houd, dat ik ze altijd weer herlezen heb".

Op latere leeftijd verliest Annie haar gezichtsvermogen en wordt het schrijven steeds moeilijker. Toch vindt ze het ouder worden minder erg dan gedacht. "Ik doe gewoon wat ik zelf leuk en lekker vind", zegt ze in een interview. "Ik hoef niks meer te scheppen of te bedenken. Lekker rustig."

Op 21 mei 1995, één dag na haar 84ste verjaardag, overlijdt de schrijfster.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl