NOS Nieuws

RIVM: hoogtepunt omikron is achter de rug, daling is begonnen

De omikronvariant is volgens het RIVM aan het uitdoven in Nederland. "Het lijkt erop dat we de bocht genomen hebben en dat we begonnen zijn aan het dalende been van de epidemie", zegt RIVM-viroloog Chantal Reusken. "Er is een daling in het aantal testen en besmettingen, in de rioolmetingen en in de ziekenhuis- en ic-opnames."

De afgelopen week rapporteerde het RIVM 482.695 positieve testen. De cijfers zijn moeilijk te vergelijken met een week eerder, omdat het RIVM toen eenmalig een enorme achterstand wegwerkte. Maar het aantal positieve testen is hoe dan ook gedaald.

Dit zegt het RIVM over de cijfers:

RIVM ziet coronacijfers overal dalen, maar: 'het virus is nog lang niet klaar met ons'

Het R-getal, dat aangeeft hoeveel mensen besmet worden door één besmet persoon, is voor het eerst dit jaar gezakt onder de 1. Het meest recente reproductiegetal is van 31 januari en wordt geschat op 0,98. Dat betekent dat het virus, vanwege het feit dat er voldoende veel mensen in Nederland besmet of gevaccineerd zijn, in Nederland niet meer toeneemt.

Volgens het RIVM is de daling te zien in alle leeftijdsgroepen, met uitzondering van 70-plussers. In deze leeftijdscategorie was het aantal besmettingen deze hele golf veel lager dan bij andere leeftijdscategorieën.

Vanwege de dalende cijfers is het volgens Reusken nu verantwoord om te versoepelen. "Het is een grondbeginsel van de epidemiologie: als je in het dalende been zit kan je versoepelen. Uit de scenario's die het RIVM gedraaid heeft blijkt dat als je nu gaat versoepelen het weinig effect heeft op het verloop van de epidemie omdat we de piek achter ons gelaten hebben."

Ook met carnaval is volgens Reusken rekening gehouden in de scenario's. "Het vieren van carnaval gaat weinig effect hebben op het verloop van besmettingen", stelt ze, omdat "de bocht is genomen".

Daling IC-opnames

In de ziekenhuizen neemt de instroom van patiënten iets toe, behalve op de IC.

Afgelopen week werden 1322 nieuwe patiënten met corona opgenomen, meldt het LCPS. Dat is 8 procent meer dan een week eerder. Op de IC's werden slechts 87 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Dat is een daling van 19 procent ten opzichte van een week eerder.

Op dit moment liggen er 1656 (vorige week 1580) coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 181 (vorige week 226) op de IC.

In verhouding tot het aantal positieve testen liggen veel minder mensen in het ziekenhuis dan bij eerdere golven. In onderstaande grafiek is dat goed te zien. Met name het aantal IC-opnames blijft verder achter.

Het RIVM meldt dat BA.2, een subvariant van omikron, inmiddels dominant is in Nederland. Deze variant is iets besmettelijker en verspreidt zich makkelijker binnen huishoudens, maar er zijn geen aanwijzingen dat hij ook ziekmakender is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl