Agenten bij de bus die door de relschoppers was gecharterd
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

SV Spakenburg luidt noodklok na bedreigingen door eigen fans

Zaterdagvoetbalclub SV Spakenburg luidt de noodklok na een dreigende situatie die gisteren in Katwijk bij een oefenwedstrijd tegen Quick Boys ontstond. Bij die wedstrijd werd sterspeler Vince Gino Dekker door een jongen aangevallen. De jongen probeerde hem te trappen, maar dat lukte niet.

Dekker wordt geïntimideerd sinds hij heeft bekendgemaakt dat hij komende zomer overstapt naar IJsselmeervogels, de andere grote zaterdagamateurclub uit Spakenburg.

Spelers, bestuursleden en vrijwilligers van SV Spakenburg worden al langer bedreigd door een groep supporters met een stadionverbod. Vorig jaar september legde de club hun stadionverboden op na wangedrag rond verschillende duels.

De club meldt in een statement wat er sindsdien allemaal is gebeurd. Zo is er een ijzeren staaf bij een bestuurslid door het raam gegooid en spreekt de club van "intimiderende telefoontjes, vrijwilligers opzoeken op hun werk en bedreigingen in de persoonlijke leefomgeving. Het zijn helaas praktijken waarmee vrijwilligers van SV Spakenburg worden geconfronteerd."

Oefenwedstrijd

Gisteren ontstond bij de oefenwedstrijd tegen Quick Boys in Katwijk een grimmige sfeer, toen in de tweede helft relschoppers met een stadionverbod arriveerden. Ze hadden zogenaamd voor een vrijgezellenfeest een bus gecharterd. Vermoedelijk overtuigden ze een jongen uit Katwijk Vince Gino Dekker aan te vallen.

"Na optreden door een grote politiemacht is een einde gemaakt aan de bedreigende en grimmige situatie op het sportcomplex", zegt de club. De relschoppers lieten zich daarna met hun gecharterde bus terug naar Spakenburg brengen. Toen ze in het centrum werden afgezet, mishandelden ze de chauffeur. Spelers en staf van SV Spakenburg moesten voor hun eigen veiligheid in Baarn wachten voor ze terug naar huis konden.

Door alle acties vreest het bestuur voor het voortbestaan van de club. De club kan niet verder als vrijwilligers waar de club op drijft stoppen. "Er bereiken ons steeds meer signalen van vrijwilligers die zich hardop afvragen of ze hun gezin wel moeten blootstellen aan de vorm van terreur waarmee ze geconfronteerd worden", schrijft de club.

Justitieel onderzoek

SV Spakenburg laat weten dat het OM een langer lopend onderzoek naar de relschoppers intensiveert. De club roept iedereen die een bijdrage aan het politieonderzoek kan leveren op om zich te melden. Ook vraag de club ouders van jongeren die zich mogelijk misdragen extra alert te zijn.

Advertentie via Ster.nl