NOS NieuwsAangepast

Eigenzinnige funk- en soulzangeres Betty Davis (77) overleden

Funk- en soulzangeres Betty Davis is gisteren op 77-jarige leeftijd overleden, is vandaag bekendgemaakt. Met haar albums behaalde ze geen commerciële successen, maar ze groeide wel uit tot een mode-icoon. Ook streed ze voor gelijke rechten voor vrouwen. Volgens het muziekblad Rolling Stone is ze een natuurlijke dood gestorven.

Op Twitter hebben bekende artiesten, zoals Lenny Kravitz, veel lof voor de zangeres:

De ex-vrouw van jazztrompettist Miles Davis, met wie ze slechts een jaar getrouwd was, was vooral muzikaal actief in de jaren 60 en 70. Ze bracht drie albums uit. Haar bekendste nummers zijn They Say I'm Different en Nasty Gal. Ze schreef zelf een aantal nummers; de teksten waren vaak controversieel en eigenzinnig.

Volgens internationale media was ze ruimdenkend en haar tijd ver vooruit. Dat werd destijds in Amerika niet altijd gewaardeerd. Enkele radiostations en televisiezenders weigerden haar nummers te draaien. Wel kreeg ze als eerste zwarte vrouw erkenning voor het zelf schrijven en produceren van enkele eigen nummers, schrijft de BBC.

Betty Davis zingt If I'm In Luck I Might Get Picked Up:

Davis werd geboren in Noord-Carolina als Betty Mabry. Als tiener verhuisde ze naar New York en werkte daar als model. Later ontmoette ze gitarist Jimi Hendrix en andere bekende artiesten. Door haar openhartige houding was ze een voorbeeld voor veel artiesten, onder wie Prince, zo liet hij in een interview in 2012 weten: "Dit is waarnaar we streven", zegt hij als hij een van haar nummers speelt.

Jarenlang liet de zangeres weinig van zich horen. In 2019 schreef en produceerde ze het nummer A Little Bit Hot Tonight, dat werd gezongen door Danielle Maggio.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl