liveblog
NOS SportAangepast

Nederland zakt naar vierde plek medailleklassement • Eerste dopinggeval komt uit Iran

liveblog gesloten

Tot morgenochtend!

We houden ermee op hier in Peking. Vannacht en morgen komen er drie Nederlanders in actie op de Spelen. Om 04.15 uur is het de beurt aan snowboarder Glenn de Blois en morgenmiddag is de 5.000 meter bij de vrouwen met Irene Schouten en Sanne in 't Hof.

Tot dan!

Kijk nu naar Studio Peking!

Dione de Graaff kijkt in Studio Peking terug op dag 6 van de Winterspelen. Met als gasten: Esmee Visser, Merel Conijn, Daan Breeuwsma, Martin Hersman en Steffan Winkelhorst.

Kijk nu op NPO 1 of via deze livestream.

De tafel van Studio Peking op woensdagavond

'Kunstrijdsensatie Valieva betrapt op doping'

Er heerst nog altijd onduidelijkheid over de gouden medaille van de Russische kunstrijdsters. De huldiging zou dinsdag zijn, maar ging op het laatste moment niet door vanwege "een juridische kwestie", aldus het IOC. Er wordt echter gefluisterd dat het om een dopingkwestie gaat.

Officieel is er nog niets bekend, maar officieus inmiddels wel. Volgens twee Russische kranten is de 15-jarige kunstrijdsensatie Kamila Valieva betrapt op gebruik van Trimetazidine, dat wordt gebruikt als middel tegen angina. Het staat op de WADA-lijst van verboden prestatiebevorderende middelen.

In Peking ligt nu iedereen te slapen, maar wordt ongetwijfeld vervolgd.

Kamila Valieva na haar kuur tijdens de landenwedstrijd

Iraanse skiër is eerste dopinggeval tijdens Winterspelen

Alpineskiër Hossein Saveh Shemshaki, de enige mannelijke atleet uit Iran die in Peking actief is, is betrapt op het gebruik van anabole steroïden. Hij is de eerste op dopinggebruik betrapte atleet van deze 24ste Olympische Winterspelen.

De 36-jarige Shemshaki kwam bij de Winterspelen in 2010 in Vancouver en vier jaar later in Sotsji uit op de reuzenslalom en de slalom. Tijdens de openingsceremonie in Peking, en eerder al in Sotsji, droeg hij de Iraanse vlag.

Hossein Saveh Shemshaki (r) draagt de Iraanse vlag tijdens de openingsceremonie in Peking

Nederland zakt naar plek vier in medailleklassement, Duitsland leidt

De Nederlandse ploeg is na de vijfde dag van de Winterspelen van de tweede naar de vierde plaats gezakt in het medailleklassement. Nederland won vandaag geen medailles en blijft dus staan op drie gouden, drie zilveren en een bronzen plak.

Duitsland klom door het goud op de noordse combinatie en bij het rodelen naar de eerste plaats. Noorwegen steeg naar de tweede plaats dankzij de gouden plak van freestyleskiër Birk Ruud. Zweden leverde de koppositie in en zakte naar de derde plaats.

Roes gematigd tevreden: 'Een topsporter neemt geen genoegen met B-finale'

Shorttracker Sven Roes had zich ten doel gesteld de A-finale te halen, maar constateert dat hij snelheid tekort kwam in de halve finale. Hij werd vierde in de B-finale.

Roes gematigd tevreden: 'Een topsporter neemt geen genoegen met B-finale'

Gouden rodelhattrick voor Duitsers Wendl en Arlt

Rodelaars Tobias Wendl en Tobias Arlt hebben in Peking voor de derde keer op rij olympisch goud bij de dubbels in de wacht gesleept. De Duitsers hielden hun landgenoten Sascha Benecken en Toni Eggert na twee runs 0,099 achter zich.

Voor Wendl en Arlt is het al de vijfde olympische titel: in 2014 en 2018 wonnen ze ook nog goud met het Duitse team. De teamwedstrijd van Peking is donderdag.

Bij de dubbels grepen Wendl en Arlt drie keer de wereldtitel, maar sinds de vorige Spelen ging het WK-goud driemaal naar Benecken en Eggert. Wendl en Arlt waren in de eerste run 0,045 sneller en in de tweede run 0,054. De Oostenrijkers Thomas Steu en Lorenz Koller wonnen het brons.

Hendriks countert uitspraken Van der Poel: 'Olympisch kampioen onwaardig'

"De uitspraken van Nils van der Poel zijn een olympisch kampioen onwaardig." Met die woorden wil technisch directeur Maurits Hendriks van NOC*NSF korte metten maken met de aantijgingen van de Zweedse schaatser die stelde dat de Nederlanders door middel van een 'ijslobby' invloed uitoefenen op de ijsmeester in Peking.

"Het zijn woorden waar wij ons ver van distantiëren", zegt Hendriks, die niet snapt waar Van der Poel zich druk om maakt. "Het meten van de ijstemperatuur gebeurt al twintig jaar. En iedereen die vaker op schaatsbaan komt ziet dat alle landen contact hebben met de ijsmeester."

Hendriks haalt uit naar Van der Poel: 'Olympisch kampioen onwaardig'

Vier jaar geleden: goud voor Esmee Visser

Vandaag vier jaar geleden won Esmee Visser goud op de 5.000 meter. Voor deze Olympische Spelen plaatste ze zich niet. Vanavond is ze te gast in Studio Peking, vanaf 21.30 uur op NPO 1 en NOS.nl.

Aflossingsploeg opgelucht na finaleplaats: 'Race zat al twee maanden in ons hoofd'

Bekijk de reactie van de Nederlandse shorttracksters, die uiteraard blij zijn met het behalen van de olympische finale op het onderdeel aflossing.

Aflossingsploeg opgelucht na finaleplaats: 'Race zat al twee maanden in ons hoofd'

Nu te zien: dubbelrodelen bij de mannen

In Peking zijn we ondertussen aanbeland bij het rodelen, de dubbels bij de mannen.

Na de eerste run staat het Duitse duo Wendl/Arlt aan de leiding, voor hun landgenoten Eggert/Benecken en de Oostenrijkers Steu/Koller.

Het gaat bij dit toch wel altijd een beetje curieuze olympische onderdeel om twee runs.

Geiger verovert goud op noordse combinatie na sensationale inhaalrace

Vinzenz Geiger heeft olympisch goud gewonnen in de noordse combinatie op de normale schans. De Duitser, die vier jaar geleden goud won in de landenwedstrijd, was na een sensationele inhaalrace de Noor Jorgen Graabak en de Oostenrijker Lukas Greiderer te snel af.

Ryota Yamamoto was veruit de beste op de schans. De Japanner begon dan ook met 0.38 voorsprong aan het langlaufen, maar Greiderer streek met Johannes Rydzek en Julian Schmid al na 2,5 kilometer op hem neer. Yamamoto haakte nog even aan, maar moest de drie na 5 kilometer laten gaan.

Schmid moest passen toen Rydzek na 8 kilometer versnelde en ook Greiderer kon de Duitser even later niet meer volgen. Uit het achterveld kwam lange tijd niets en Rydzek, in Pyeongchang winnaar van het nummer op de grote schans, leek op weg naar een nieuwe gouden medaille.

Volledig op zijn kop

Maar met de finish al in zicht werd de race volledig op zijn kop gezet. Geiger, elfde bij het schansspringen en op 1.26 van Yamamoto gestart bij het langlaufen, had zijn krachten prima verdeeld. Hij sloop met Grabak richting de kop en de twee bleken nog genoeg in de tank te hebben voor een razendsnelle slotkilometer.

Rydzek stond geparkeerd. Hij zag de twee langsflitsen en moest het brons ook nog aan Greiderer laten. Geigers sprint was indrukwekkend. Graabak gaf alles, maar de ontketende Duitser was gewoon te sterk.

Vinzenz Geiger juicht na het veroveren van olympisch goud

Terugkijken: shorttracksters plaatsen zich overtuigend voor finale relay

Nederlandse vrouwen plaatsen zich overtuigend voor relay-finale

Wilhelmus klinkt voor gouden Nuis: 'Echt een mooi moment'

Schaatsers Kjeld Nuis en Thomas Krol zijn in Peking gehuldigd voor het behalen van respectievelijk goud en zilver op de olympische 1.500 meter.

Wilhelmus klinkt voor gouden Nuis: 'Echt een mooi moment'

Hwang kampioen, Roes vierde in B-finale

Hwang Dae-heon heeft Zuid-Korea de eerste shorttrackmedaille van Peking bezorgd. In de finale van de 1.500 meter snelde hij van kop af naar de titel.

Na twee tumultueus verlopen races in de halve finales werden Adil Galjachmetov, Farrell Treacy, Steven Dubois en Yuri Confortola toegevoegd aan de finale. Bevreesd voor geduw en getrek in het volle veld nestelde Hwang (tweevoudig wereldkampioen op de 500 meter en in 2018 winnaar van olympisch zilver op de 500 m) zich halverwege de wedstrijd op kop.

Hij voerde het tempo langzaam maar zeker op en hield stand tot de finish. De fortuinlijke Dubois klopte Semjon Jelistratov in de strijd om het zilver.

Sven Roes kon in de B-finale van de 1.500 meter geen rol van betekenis spelen. Hij eindigde als vierde.

Knegt realistisch: 'Ik kan het gewoon net niet bolwerken'

Shorttracker Sjinkie Knegt is teleurgesteld na zijn uitschakeling op de 1.500 meter. Maar de Nederlander zegt er niet vanuit te gaan dat het zijn laatste Olympische Spelen zijn.

"Ik ben niet van plan om te gaan stoppen na dit seizoen. Ik vind het nog een fantastisch spelletje, dus waarom zou ik ermee ophouden? Ik denk dat ik nog van onschatbare waarde ben in de relay", aldus de 32-jarige Knegt, die wel toegeeft dat hij moeite heeft met de nieuwe regels.

Knegt realistisch: 'Ik kan het gewoon net niet bolwerken'

Ook Canada en Zuid-Korea naar finale aflossing

Na een spannende tweede halve finale plaatsen Zuid-Korea en Canada zich eveneens voor de finale van de aflossing. Nederland en China hadden zich al geplaatst.

De finale is komende zondag om 12.45 uur.

Shorttracksters naar finale relay

De Nederlandse shorttracksters hebben zich heel soepel geplaatst voor de finale van de relay.

In de halve finale was Italië de gevaarlijkste tegenstander, maar de Italianen gingen al vroeg in de race onderuit. Nederland reed de hele wedstrijd op kop, met China er vlak achter. Van de Poolse vrouwen hadden Nederland en China niets te duchten.

Vier jaar geleden sneuvelden de vrouwen in de halve finale en wonnen ze vervolgens de B-finale. Omdat er in de A-finale twee landen werden gediskwalificeerd, won Nederland destijds toch nog sensationeel brons.

De strijd om de olympische medailles op de aflossing is komende zondag. Namens Nederland kwamen Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer, Selma Poutsma en Yara van Kerkhof op het ijs.

De Nederlandse shorttracksters vieren in Peking de finaleplaats

Nu: Nederlandse vrouwen in actie in de aflossing

We gaan in de shorttrackhal door met de halve finales van de relay bij de vrouwen. Met Nederland in de eerste halve finale.

Penalty voor Knegt in halve finale

Sjinkie Knegt komt in zijn halve finale als derde over de finish. En ook dat is niet genoeg voor een plek in de finale. De Zuid-Koreaan Hwang Dae-heon en de Rus Semjon Jelistratov zijn door.

Bovendien, zo blijkt na langdurig jury-overleg, krijgt de Nederlander een penalty vanwege een armblock. Zijn individuele toernooi zit er dus op.

Knegt is later in het toernooi nog wel van de partij op de aflossing.

Roes redt het niet in halve finale

Helaas, Sven Roes komt tekort in zijn halve finale op de 1.500 meter. De Nederlander komt als vierde over de finish, waar de eerste twee zich plaatsen voor de finale. De Zuid-Koreaan Lee-June-seo en de Hongaar Sandor Shaolin Liu gaan door.

In de tweede halve finale is Sjinkie Knegt aan de beurt.

Nu: de halve finales van de 1.500 meter met Knegt en Roes

Sjinkie Knegt en Sven Roes komen over enkele minuten in actie in de halve finales van de 1.500 meter.

Favoriete Boutin onderuit

Een grote verrassing in de kwalificaties van de 1.000 meter. Kim Boutin, een van de grote favorieten voor de titel, ging onbedreigd aan kop in haar race, maar valt in de laatste meters. De 27-jarige Canadese won vier jaar geleden in Pyeongchang liefst drie medailles: zilver op de 1.000 meter, brons op de 500 en 1.500 meter.

Kim Boutin

Van der Poel haalt uit naar KNSB

De Zweedse schaatser Nils van der Poel heeft fel uitgehaald naar de KNSB naar aanleiding van een artikel dat verscheen over een Nederlandse ijslobbyist. Hij beticht de Nederlandse ploeg van corruptie en spreekt van het grootste schandaal in de sport.

"Dit is corruptie", foeterde Van der Poel woensdag op de persconferentie. "Dit is proberen om het speelveld te veranderen in jouw voordeel met onethische en immorele redenen. Ik snap niet dat de KNSB dit laat gebeuren."

Van der Poel spreekt schande van Nederlandse ijslobby: 'Dit is corruptie, een gruweldaad'

De Laat realistisch na uitschakeling: 'Het hoort erbij'

Voor Itzhak de Laat was het al snel klaar. De 27-jarige Fries werd in de kwartfinales ten val gebracht, maar omdat hij op dat moment niet in een positie reed die toegang tot de volgende zou verschaffen werd hij niet toegevoegd aan de halve finales.

"Zuur om er op deze manier uit te gaan, maar dat is het lullige van shorttrack. Het hoort erbij", reageerde De Laat realistisch. "Ik kan er niets aan doen dat iemand mij onderuit kegelt, maar ik zat op de verkeerde positie. Daar baal ik van."

Een halve ronde voor de val reed De Laat nog wel op een kwalificerende plaats. "Maar ik was net iets te laat met mijn verdediging, kwam daardoor teveel in het gevecht terecht en was daarin misschien net iets te lief. Dat reken ik mezelf wel aan."

reactie de Laat

Ook Velzeboer door

Net als Poutsma en Schulting heeft ook Xandra Velzeboer zich geplaatst voor de kwartfinales van de 1.000 meter. Velzeboer komt in haar heat als tweede over de streep.

Schulting soeverein in kwalificatie

Suzanne Schulting heeft de kwartfinales van de 1.000 meter bereikt. De titelverdedigster op deze afstand reed de hele race op kop en gaf haar koppositie niet af.

Suzanne Schulting

Poutsma door op 1.000 meter

Selma Poutsma is doorgedrongen tot de kwartfinales van de 1.000 meter. De 22-jarige Nederlandse behoudt knap haar tweede plaats in de race en dat is voldoende voor een plaats in de volgende ronde.

Knegt eenvoudig naar halve finales

Na Roes heeft ook Sjinkie Knegt zich geplaatst voor de halve finales van de 1.500 meter. Op zijn laatste individuele afstand op deze Olympische Spelen won Knegt zijn kwartfinale.

Sjinkie Knegt

De Laat onderuit in kwartfinale

Itzhak de Laat kan de halve finales van de 1.500 meter op zijn buik schrijven. De 27-jarige Nederlander, die eerder deze Spelen de halve finales bereikte van de 1.000 meter, schuift in de kwartfinales onderuit.

Itzhak de Laat onderuit in kwartfinales

Roes naar halve finales

Sven Roes heeft zich geplaatst voor de halve finales van de 1.500 meter. De 22-jarige debutant op de Olympische Spelen reed lange tijd in de achterhoede van zijn kwartfinale, maar plaatste in de laatste ronde een knappe inhaalactie. Daardoor kwam Roes als derde over de finish. Na een penalty voor Pietro Sighel, schoof de Nederlander zelfs op naar de tweede plaats.

Sven Roes (links) in zijn kwartfinale over 1.500 meter

Onrust bij het kunstrijden

Onrust in het kunstrijden: huldiging van teamonderdeel uitgesteld

Schouten op 5 kilometer in slotrit

Het langebaanschaatsen gaat donderdag verder met de 5.000 meter voor vrouwen. Topfavoriet Irene Schouten, die zaterdag al goud won op de 3 kilometer, neemt het in de laatste rit op tegen Francesca Lollobrigida. De Italiaanse pakte op de 3 kilometer achter Schouten het zilver.

Olympisch debutant Sanne in 't Hof moet in de derde rit flink aan de bak tegen wereldrecordhoudster Natalja Voronina. De Russische pakte vier jaar geleden olympisch brons op de 5 kilometer en werd in 2020 wereldkampioen op deze afstand.

Irene Schouten op de 3 kilometer

Kwartfinales 1.500 meter shorttrack

Over een uur staan de kwartfinales van de 1.500 meter op het programma voor de shorttrackers. Daarin komen drie Nederlanders in actie.

Olympisch debutant Sven Roes is ingedeeld in de tweede kwartfinale. Itzhak de Laat komt in de vierde kwartfinale in actie. Hij treft daarin onder anderen vijfvoudig olympisch medaillewinnaar Charles Hamelin. In 2014 werd de Canadees olympisch kampioen op de 1.500 meter. Sjinkie Knegt zien we in de vijfde kwartfinale.

Sjinkie Knegt

White opgelucht na bereiken finale

Eerder vandaag behaalde snowboarder Shaun White de finale op de halfpipe. Na een val in zijn eerste poging, maakte hij in de tweede run veel goed.

"Toen ik viel en op mijn rug naar beneden gleed besefte ik dat ik nog één kans had. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet nerveus was. Gelukkig heb ik door de jaren heen geleerd om die zenuwen opzij te zetten. En nu krijg ik nog een kans op de titel. Dat voelt echt als een opluchting en ik heb er heel veel zin in", zei White na het bereiken van de finale.

Het zal voor White zijn laatste kunstje zijn. De snowboardlegende kondigde zaterdag namelijk zijn afscheid aan. Hij won in 2006, 2010 en 2018 olympisch goud op de halfpipe. Alleen bij de Winterspelen van 2014 in Sotsji belandde White naast het podium. Hij werd toen vierde. "Ik ben trots om hier te staan en geniet van elk moment op mijn laatste Spelen" zei een stralende White. "En dat ik nog steeds de competitie aan kan gaan met al die jonge gasten... Geweldig."

Van de twaalf snowboarders die vrijdag terugkomen voor de strijd om de medailles had de Japanner Ayumu Hirano de hoogste score: 93,25.

Shaun White in actie tijdens de tweede run

Huldiging kunstschaatsen uitgesteld

De Russische kunstrijders die maandag de landenwedstrijd wonnen hebben hun gouden medaille nog niet ontvangen. De huldiging, die dinsdag zou plaatsvinden, werd uitgesteld. Dat is gebeurd vanwege een "juridische kwestie", zo bevestigde het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Volgens de doorgaans goed geïnformeerde website insidethegames zouden er problemen zijn rond het resultaat van een dopingtest, afgenomen nog voor de Spelen in Peking. "Er heeft zich op korte termijn een situatie voorgedaan, die juridisch overleg met het IOC vereist", aldus een woordvoerder van de internationale schaatsbond ISU tegen de website.

IOC-woordvoerder Mark Adams gaf geen details, maar zei alleen dat "de situatie zich plotseling had voorgedaan". De Russen wonnen het goud in de gemengde wedstrijd voor de Verenigde Staten en Japan. Het blijft onduidelijk wanneer of zelfs of de ceremonie kan worden gehouden, omdat volgens de coronaregels atleten wordt geadviseerd China uiterlijk twee dagen na hun wedstrijd te verlaten.

Het Russische kunstschaatsteam

Van Kerkhof valt tijdens training

De voorbereiding van Yara van Kerkhof op de aflossing is niet helemaal vlekkeloos verlopen. Van Kerkhof, die in Peking niet op een individueel nummer uitkomt, valt op de laatste training voorafgaand aan de halve finale. "Het valt mee hoor", laat Van Kerkhof weten. "Je wordt wel weer even op scherp gezet."

"We kunnen meedoen voor goud, maar dan moeten we eerst die halve finale doorkomen", kijkt Van Kerkhof vooruit op het onderdeel waarop de Nederlandse vrouwen vier jaar geleden brons pakten. "En het is geen makkelijk rit. Dus dat is gewoon spannend."

Yara van Kerkhof vooraf

Bekijk hier de run van White

Snowboardlegende plaatst zich na val voor finale en houdt zicht op vierde goud

White ondanks val naar finale halfpipe

Shaun White maakt nog altijd kans om zijn vierde gouden medaille te winnen op de Winterspelen. Op de halfpipe plaatste de Amerikaan zich voor de finale.

White geldt als een van de bekendste snowboarders en is bezig aan zijn vijfde en laatste Winterspelen. In China is hij op jacht naar zijn vierde olympische titel, maar hij moest nog alle zeilen bijzetten om de finale te halen.

Bondscoach Otter blikt vooruit op de aflossing

De Nederlandse vrouwen strijden vanmiddag om 13.45 uur om een finaleplaats op de aflossing. In hun halve finale treffen ze toplanden als China en Italië, met onder anderen Arianna Fontana in de gelederen. Fontana troefde in de finale van de 500 meter Suzanne Schulting af en prolongeerde haar olympische titel. Schulting noemde haar 'een grootheid in de sport'.

Shorttrackbondscoach Otter over aflossing: 'Meteen al tegen heel zware concurrenten'

Jacobellis zorgt voor eerste goud Amerika

Het heeft even geduurd, maar het eerste goud voor Amerika is binnen op de Winterspelen in Peking. Lindsey Jacobellis was de beste op de snowboardcross.

De 36-jarige Amerikaanse heeft al een imposante snowboardcarrière achter de rug. Ze werd vijf keer wereldkampioen op de cross en pakte met Amerika ook een keer goud op het teamonderdeel. In Peking is ze bezig aan haar vijfde Olympische Spelen. In Turijn (2006) pakte ze het zilver op de snowboardcross, in Vancouver (2010), Sotsji (2014) en Pyeongchang (2018) eindigde ze in de top-8 maar zat een podiumplaats er niet in.

Lindsey Jacobellis wint de snowboardcross

Bos overtuigt nog niet op laatste skeletontrainingen

Kimberley Bos heeft in Peking de laatste trainingen afgewerkt in aanloop naar het olympische skeletontoernooi. De 28-jarige Edese geldt als een van de favorieten voor het goud, nadat ze het afgelopen seizoen het wereldbekerklassement heeft gewonnen en Europees kampioene is geworden.

De afdalingen op de olympische baan verlopen echter nog niet vlekkeloos. Bij de laatste twee trainingen eindigde ze ver buiten de top-3.

Het skeletontoernooi voor Bos begint vrijdag met twee afdalingen, om 2.30 uur en 4.00 uur (Nederlandse tijd). Een dag later zijn de derde en beslissende vierde heat (om 13.20 uur en 14.55 uur Nederlandse tijd).

Kimberley Bos

Roes geniet van debuut op Spelen

Het zijn voor Sven Roes zijn eerste Winterspelen en daar geniet hij 'met volle teugen' van. De 22-jarige shorttracker maakt vandaag om 12.05 uur zijn olympisch debuut. Dan staat hij aan de start van zijn kwartfinale over 1.500 meter.

Shorttracker Roes kijkt ogen uit op eerste Spelen: 'Geniet met volle teugen'

Bekijk hier de winnende run van Vlhová

Winnende run Vlhová

Vlhová bezorgt Slowakije eerste goud in alpineskiën

Petra Vlhová heeft geschiedenis geschreven in het alpineskiën. De Slowaakse maakte op de olympische slalom bij de Winterspelen in Peking een teleurstellende eerste run dubbel en dwars goed in de tweede en hield de Oostenrijkse Katherina Liensberger en de Zwitserse Wendy Holdener achter zich.

Het is de eerste Slowaakse olympische medaille bij het alpineskiën. Ze is de opvolgster van de Zweedse Frida Hansdotter.

Freestyleskiester Gu nuchter over controversiele overstap

Freestyleskiester Ailing Eileen Gu won gisteren goud op het onderdeel big air, maar het ging na afloop niet alleen over haar mooie prestatie. De in Amerika geboren waaghals komt sinds 2019 uit voor China, het land van haar moeder. Haar overstap van de VS naar China is nog altijd controversieel en voer voor felle discussies.

"Ik ben gewoon een meisje van 18 jaar", reageert ze nuchter.

Schulting kijkt uit naar aflossing en 1.000 meter

De zilveren medaille op de 500 meter heeft Suzanne Schulting extra energie gegeven richting de volgende shorttrackonderdelen. Vandaag komt ze uit op de 1.000 meter en de aflossing. "Ik heb er heel erg veel zin in. Laat maar komen."

Schulting met extra energie richting 1.000 meter: 'Fontana is een grootheid'

Met vlag in de hand naar olympisch goud

Freestyleskiër Birk Ruud heeft op de Winterspelen in Peking het goud op het nieuwe onderdeel big air veroverd. De 21-jarige Noor had zijn eerste twee sprongen als beste uitgevoerd en mocht dus in de derde run als laatste naar beneden.

Omdat niemand aan zijn score kwam, wist Ruud al dat het goud binnen was. Dat vierde hij op bijzondere wijze door met de Noorse vlag in de hand zijn derde sprong uit te voeren.

De Amerikaan Colby Stevenson verknalde zijn eerste sprong, maar zijn daaropvolgende twee sprongen leverden hem het zilver op. De Zweed Henrik Harlaut pakte brons.

Hoe laat komen de Nederlanders in actie vandaag?

Nuis praat na

Enkele uren nadat hij voor de tweede keer olympisch kampioen was geworden op de 1.500 meter, nam Kjeld Nuis de tijd om terug te blikken. In gesprek met Dione de Graaff laat hij weten dat de champagne nog niet vloeit en dat de Nederlandse schaatsers in het olympisch dorp een muur hebben versierd.

Napraten met Kjeld Nuis: 'Champagne vloeit er niet, wel de muur versierd'

Ook slalom loopt uit op teleurstelling voor Shiffrin

Voor skiester Mikaela Shiffrin is op de Winterspelen in Peking ook de slalom uitgelopen op een teleurstelling. De Amerikaanse superster ging als zevende van start en behoorde tot de favorieten op dit onderdeel.

Vier jaar geleden in Pyeongchang werd de 26-jarige skiester vierde op de slalom en in 2014 in Sotsji pakte ze de olympische titel.

Eerder deze week haalde de tweevoudig olympisch en zesvoudig wereldkampioene ook op de reuzenslalom al in de eerste run de finish niet. De Olympische Spelen van Peking zijn echter nog niet voorbij voor Shiffrin. Ze kom uit op alle vijf de onderdelen.

Laagste aantal coronagevallen op één dag bij Spelen sinds begin

Bij de Olympische Spelen in Peking zijn dinsdag vijf nieuwe coronagevallen geconstateerd. Dat is het laagste aantal sinds het begin van de telling op 23 januari, toen de eerste atleten en coaches naar China gingen.

In drie van de vijf gevallen ging het om mensen die arriveerden op de luchthaven van Peking en zich daar moesten laten testen omdat ze de olympische 'bubbel' in wilden. De andere twee mensen die positief testten, zaten al in de sportbubbel.

Alle deelnemers aan de Spelen, van sporters tot journalisten, moeten zich dagelijks laten testen op het coronavirus. Ze worden gescheiden gehouden van de Chinese bevolking. Dinsdag werden meer dan 70.000 tests uitgevoerd.

Het totaal aan positieve coronagevallen bij de Spelen in Peking staat nu op 398.

Welkom

Goedemorgen en welkom bij het liveblog over de Olympische Spelen in Peking. Op deze vijfde dag is er geen langebaanschaatsen. De Nederlandse shorttrackers komen wel in actie vandaag. Op de 1.500 meter rijden Sven Roes, Itzhak de Laat en Sjinkie Knegt de kwartfinales. Later op de dag volgen ook nog de halve finales en de finale op die afstand. Voor Selma Poutsma, Suzanne Schulting en Xandra Velzeboer staat de kwalificatie van de 1.000 meter op het programma. De vrouwen komen daarnaast in actie bij de halve finales van de aflossing.