NOS Voetbal

Egypte in voetbalhemel: tweede keus Al Ahly verrast Janssens Monterrey op WK clubs

Al Ahly heeft net als vorig jaar de halve finales van het WK voor clubs bereikt. De winnaar van de Afrikaanse Champions League was in Abu Dhabi met 1-0 te sterk voor het Mexicaanse Monterrey, met oud-eredivisionisten Héctor Moreno, Celso Órtiz en invaller Vincent Janssen.

Mohamed Hany viert zijn openingstreffer

Terwijl heel voetbalminnend Egypte reikhalzend uitkijkt naar de finale van de Afrika Cup tegen Senegal op zondag, zijn de druiven voor de Egyptische recordkampioen Al Ahly zuur. Het succes van de nationale ploeg betekende namelijk zes basisspelers niet beschikbaar waren voor de kwartfinale van het WK voor clubs in Abu Dhabi.

De Mexicaanse tegenstander Monterrey, de club van oud-international Vincent Janssen die op de bank moest beginnen, had in de eerste helft een enorm overwicht. Vooral Funes Mori, was een voortdurende plaag voor de Egyptische defensie, die met kunst- en vliegwerk het doel schoon hield.

Aanvallend had Al Ahly weinig in de melk te brokkelen, maar kreeg na een klein half uur wel opeens de grootste kans van de eerste helft. Taher Mohamed kroop voor Moreno maar mikte de bal vervolgens recht op doelman Esteban Andrada.

Hany vindt het doel

Een gewaarschuwd mens telt voor twee, maar dat spreekwoord ging niet op voor de Mexicanen. Na rust was het namelijk Mohamed Hany die een afgeslagen voorzet met een snoeihard schot in het Mexicaanse doel poeierde: 1-0.

Vreugde bij de Egyptische ploeg

Monterrey moest daarna risico's nemen en bracht Janssen als extra aanvaller in de ploeg, maar de Nederlander wist weinig klaar te spelen in de volgepakte defensie van de Egyptenaren. Al Ahly leunde achterover, maakte het veld klein en kwam er af en toe nog gevaarlijk uit ook.

Gescoord werd er echter niet meer, waardoor de Egyptenaren net als vorige jaar mogen gaan strijden om de finale van het WK voor clubs. Dan moeten ze dinsdag zien af te rekenen met het Braziliaanse Palmeiras.

Vorig jaar was Al Ahly in de strijd om de derde en vierde plaats Palmeiras nog na strafschoppen de baas.

Zondag is Keizer aan de beurt

Zondag hoopt trainer Marcel Keizer met thuisploeg Al Jazira ook de halve finales te bereiken. Tegenstander is het Saudische Al Hilal, de winnaar van de Aziatische Champions League. De winnaar van dat duel neemt het woensdag in de halve finale op tegen Chelsea.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl