Een van de afgebrande dierenverblijven
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Verplichte behandeling voor brandstichter Safaripark Beekse Bergen

Een man van 27 uit Eemnes die in maart 2020 brand stichtte in Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek, moet zich laten behandelen in een ggz-instelling, met verplichte medicatie. Als hij zich daaraan onttrekt, wacht hem een celstraf. De rechtbank in Breda oordeelde dat de dader volledig ontoerekeningsvatbaar was.

De man stichtte brand op drie plekken bij de dierenverblijven van het safaripark. Acht impala's en twee koedoes (beide antilopesoorten uit Afrika) kwamen daarbij om. Buitenverblijven van andere dieren werden verwoest en een nest van een pinguïn werd zodanig verstoord dat het kuiken dat niet overleefde.

"Het had grote impact op het personeel, dat ze dieren die ze al jaren verzorgden in erbarmelijke omstandigheden aantroffen na de brand", aldus de rechtbank.

Manische episode

De man stichtte de brand op 26 maart 2020 in een manische episode. Zelf zei hij daarover op de zitting van twee weken geleden: "Ik was ontevreden over alle mensen die er zijn. Ik wilde één worden met de dieren, één met de natuur. Ik kwam oog in oog met de jachtluipaarden. Ik voelde toen dat ik iets moest doen, omdat ze gevangen waren", meldt RTV Utrecht.

Advertentie via Ster.nl