NOS Nieuws

Nu 76.000 coronatests niet meegeteld: handmatig doorgeven speelt GGD parten

  • Joost Schellevis

    redacteur Tech

  • Joost Schellevis

    redacteur Tech

Sinds begin vorige week is er iets geks aan de hand met de coronacijfers die het RIVM elke dag bekendmaakt. Ze zijn niet volledig, maar tegelijkertijd is bekend hoe groot de achterstand is: vandaag zo'n 76.000 positieve tests. Boosdoener blijkt de handmatige verwerking van de cijfers.

De GGD verwijst in eerste instantie naar "het systeem", dat niet in staat zou zijn om de enorme aantallen met positieve tests aan te kunnen. "Simpel gezegd is het aanbod groter dan het systeem binnen afzienbare tijd kan verwerken", aldus een woordvoerder.

Maar het blijkt niet simpelweg een ICT-probleem: er zijn niet genoeg GGD'ers om alle positieve tests met de hand klaar te maken voor verzending richting het RIVM.

Tot nu toe maakten bron- en contactonderzoekers namelijk voor elke positieve test een dossier aan, ook nu het bron- en contactonderzoek nog maar weinig voorstelt. "Pas als dat dossier is aangemaakt, wordt de positieve test naar het RIVM gestuurd", zegt Marieke Jonker, ict-projectleider bij de GGD.

Tot nu toe lukte dat dus, maar begin vorige week steeg het aantal positieve tests dat de GGD registreerde tot boven circa 60.000; de afgelopen dagen zelfs tot 80.000. "Het zijn er in korte tijd echt heel veel meer geworden", zegt Jonker.

Drie verschillende systemen

Intussen weet de GGD dus wél hoeveel positieve tests er zijn afgenomen. Dat komt doordat de cijfers via een ingewikkelde route bij het RIVM terechtkomen, en het onderweg fout gaat, terwijl de cijfers elders bij de GGD wel aanwezig zijn.

In eerste instantie worden de positieve tests geregistreerd in CoronIT, waarin de medewerkers van de teststraten werken. Een tweede computersysteem, ESB, ontvangt de positieve tests en stuurt ze naar HPZone, waarin de bron- en contactonderzoekers werken. En vanuit HPZone - overigens het systeem waarin eerder een datalek bleek te zitten - gaan de cijfers weer naar het RIVM.

In CoronIT staan alle positieve tests wel gewoon geregistreerd, dus daaruit is af te leiden hoeveel tests er eigenlijk bij de GGD zijn geregistreerd. Zo is ook bekend wat het verschil is met wat het RIVM meldt, en dus wat de achterstand is.

Volgens een RIVM-woordvoerder is het geen optie om die achterstand simpelweg mee te tellen bij het bekendmaken van de coronacijfers. "We maken van positieve tests ook bekend waar iemand ongeveer woont en wat iemands leeftijd is, en dat kan nu niet."

De oplossing ligt dan ook voor de hand: de positieve tests doorsturen vanuit het systeem waar de teststraten in werken, zodat er geen handwerk meer vereist is. "Daar zijn we vorige week mee begonnen, en we hopen dat het volgende week werkt", zegt Jonker.

Dat betekent ook dat de coronacijfers volgende week er mogelijk vreemd uitzien, doordat achterstallige tests worden meegeteld. De woordvoerder van het RIVM weet nog niet precies hoe dat er gaat uitzien. "Dat gaan we merken. Eigenlijk zeggen de dagcijfers helemaal niets. Wij kijken naar de weekcijfers."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl