NOS Nieuws

Ministerie wil met 60 bedrijven afspraken maken over noodplan bij gascrisis

Het ministerie van Economische Zaken wil met zestig bedrijven afspraken maken over hoe zij in een uiterste noodsituatie kunnen worden afgeschakeld van het gas. Het gaat om grootverbruikers, zoals Tata Steel.

Bij een escalatie van het conflict rond Rusland en Oekraïne worden mogelijk de gasleveranties aan Europa verstoord, waardoor tekorten kunnen ontstaan. Minister Jetten voor Klimaat en Energie kondigde gisteren al aan zich daarom voor te bereiden op verschillende scenario's.

Een van die scenario's is dat bedrijven hun gasverbruik verminderen of helemaal stopzetten, zodat huishoudens verwarmd blijven en essentiële diensten zoals ziekenhuizen kunnen blijven draaien.

Grootste zorg is volgens de VEMW, de belangenvereniging van grootverbruikers, hoe de bedrijven op een veilige manier afgekoppeld kunnen worden. "Bij complexe industriële installaties kan dat alleen geleidelijk, omdat zich anders onveilige situaties voordoen", zegt algemeen directeur Hans Grünfeld. "Sommige bedrijven kunnen dus niet in één keer naar nul."

Wij kunnen onze productie stoppen, mensen naar huis sturen, maar de ovens kunnen we niet uitzetten.

Woordvoerder glasfabriek O-I

Glasfabriek O-I is een van de grootverbruikers in Nederland en voorziet problemen. "Wij kunnen onze productie stoppen, mensen naar huis sturen, maar de ovens kunnen we niet uitzetten", laat een woordvoerder weten. "Het probleem is dan dat het glas daarin stolt en je de oven daarna nooit meer kunt gebruiken."

Industriecomplex Chemelot is bezig te inventariseren wat de verschillende bedrijven nodig hebben en in hoeverre er geanticipeerd kan worden op minder gas. "Maar er is sowieso een minimum nodig om installaties op temperatuur te houden, vanwege de veiligheid", zegt een woordvoerder.

De Maastrichtse papierproducent Sappi zou ook niet zomaar afgeschakeld kunnen worden, omdat dan de verwarming van huishoudens in Maastricht in gevaar zou kunnen komen. De restwarmte van de fabriek gaat namelijk via een warmtenet naar woningen.

Bekijk ook deze video over de troepenopbouw van Rusland aan de grens met Oekraïne

Russische troepen aan de grens: spierballen tonen of serieuze dreiging?

Of O-I, Chemelot en Sappi ook echt benaderd zullen worden door het ministerie, is nog niet bekend.

Verzoek komt laat

De leden van de VEMW zeggen in ieder geval bereid te zijn het gasverbruik in het geval van een crisis te verminderen, zoals staat in het Bescherm- en Herstelplan Gas uit 2019. Wel willen ze dan een compensatieregeling. Het verzoek om daarover meer gedetailleerde afspraken te maken, komt volgens Grünfeld wel laat.

"Het noodplan is niet uitgewerkt", zegt hij. "En nu we in een ongekend dreigende situatie verkeren, maakt de regering vliegende haast om alsnog afspraken te maken. Nederland is op dit moment dus nog niet goed voorbereid op een uitzonderlijke situatie als een grootschalige uitval van de gasvoorziening."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl