Voetbalsters FC Twente terug aan kop na overtuigende zege in topper tegen PSV

Topscorer Kalma loodst FC Twente langs PSV in eredivisietopper

De voetbalsters van FC Twente hebben de koppositie in de eredivisie vrouwen heroverd. In de topper tegen nummer drie PSV was de regerend landskampioen duidelijk de betere en dat leverde een verdiende 3-1 zege op.

Het verschil met PSV is nu vier punten. Ajax heeft twee punten minder dan de club uit Enschede en een wedstrijd minder gespeeld.

De stand in de eredivisie vrouwen.

Nadat Twente-aanvoerster Renate Janssen in de eerste helft al een keer vrij voor keepster Sari van Veenendaal was opgedoken, kwam de thuisploeg tien minuten voor rust op curieuze wijze op voorsprong.

Scheidsrechter Shona Shukrula zag een bewuste terugspeelbal in een onhandige verdedigende actie van Anika Rodriguez en besloot tot een indirecte vrije trap op een meter of drie van het doel van PSV.

De eerste poging van Twente mislukte jammerlijk: Anna-Lena Stolze wilde Fenna Kalma in stelling brengen, maar deed dat zo slordig dat de topscorer er niets mee kon.

Fenna Kalma staat op het punt van uithalen bij een indirecte vrije trap van FC Twente.

Omdat de elf Eindhovense speelsters te vroeg inliepen vanaf de doellijn, kreeg Twente echter een herkansing. En dat cadeautje werd door Kalma gretig aangenomen: ze knalde de bal in het dak van het doel.

Na rust ontsnapte PSV aan een grotere achterstand toen Stolze de achterlijn haalde en Kalma haar klasse liet zien door bij de eerste paal voor haar tegenstander te komen. Haar inzet eindigde ongelukkig op de lat en ook in de rebound wist Kalma het doel niet te vinden.

Kort daarna stond de wedstrijd op de kop toen FC Twente-speelster Ella Peddermors de bal zelf tegen de eigen elleboog schoot. Shukrula zag er een strafschop in, die door Desirée van Lunteren koelbloedig werd binnengeschoten.

Scheidsrechter Shona Shukrula oordeelt dat Twente-speelster Ella Peddermors hands gemaakt heeft.

Spannend werd het niet, want vijf minuten later stond het alweer 3-1 voor Twente. Stolze schoot knap raak met een lage krul in de verre hoek en even later draaide Kalma kalmpjes om haar as om haar 22ste van het seizoen binnen te schieten.

Dat de 4-1 niet op het scorebord kwam mag een wonder heten. Tien minuten voor tijd schoot Jansen hard op de vuisten van keepster Van Veenendaal, kopte Kalma de rebound op de lat en de derde poging van Wieke Kaptein ging weliswaar in het doel, maar kreeg geen genade in de ogen van de arbitrage.