Een situatieschets van de gevelsteen van de Bijenkorf zoals die op de Coolsingel komt te staan
In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Historische beeldengroep Bijenkorf komt terug naar hartje Rotterdam

Midden op de Coolsingel in Rotterdam wordt een grote beeldengroep teruggeplaatst, die jarenlang aan de gevel van de Bijenkorf heeft gehangen. Als er genoeg geld is voor de restauratie, gebeurt dat nog dit jaar.

"Een heel interessant kunstwerk", zegt architect Luuk de Boer van historisch genootschap Roterodamum bij de regionale zender Rijnmond. Roterodamum spant zich al vijftien jaar lang in voor de terugkeer van de grote gevelsteen. "Het is gewoon goed dat iets terugkomt dat voor de oorlog hier heeft gestaan."

Het gaat om een beeldengroep van 4,5 meter lang, 2,5 meter hoog en een meter breed. Het kunstwerk is ontworpen door beeldhouwer Hendrik van den Eijnde uit Haarlem en werd in 1930 aan de gevel bevestigd van de toen gloednieuwe Rotterdamse vestiging van de Bijenkorf aan de Coolsingel. Dat was destijds het grootste warenhuis van Europa en een van de eerste gebouwen in Nederland met roltrappen.

Interbellum

De bevestiging van de 'traditionele' gevelsteen was opmerkelijk, want het warenhuis zelf was gebouwd naar een strak, voor die tijd modern ontwerp met veel glas van architect Willem Dudok.

"Van den Eijnde is juist een wat ouderwetse beeldhouwer. Aan de ene kant van de beeldengroep zien we symbolen uit die tijd: een stoomschip, vrachtwagens, kranen, kortom de vooruitgang van die tijd, we zitten in het interbellum", aldus De Boer. "Aan de andere kant van de gevelsteen staan mensen afgebeeld: mensen die werken in de haven, mensen die werken in een winkel."

Bij het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940 raakte het warenhuis zwaar beschadigd. Het pand kon deels worden herbouwd en werd op 22 januari 1941 onder grote belangstelling heropend. Op een foto van die dag is de gevelsteen goed te zien:

De gevelsteen, duidelijk zichtbaar, bij de heropening van de Bijenkorf op 22 januari 1941

De gevelsteen overleefde de oorlog, maar verdween toen het gebouw in 1959 werd gesloopt en het warenhuis een nieuw pand kreeg, iets verderop aan de Coolsingel.

"Hij duikt weer op in 1973", weet De Boer. "Hij is toen geplaatst op het distributieterrein van de Bijenkorf in Woerden. We zijn er nog niet achter waar hij al die tijd is gebleven. We hebben het nagevraagd bij de Bijenkorf. De mensen van nu en de mensen die het cultureel erfgoed van de Bijenkorf beheren, kunnen er geen antwoord op geven."

Crowdfundingsactie voor restauratie

Nu stemt de gemeente Rotterdam in met plaatsing van de grote gevelsteen op de Coolsingel. De stad wil ook garantstaan voor deel van de financiering. Roterodamum doet nu een beroep op de rest van Rotterdam om de restauratie te kunnen betalen. Er is een crowdfundingsactie gestart.

"We willen het publiek aanspreken", zegt De Boer. "Eigenlijk staat alles klaar, de offerte is er, de werkzaamheden zijn voorbereid. Als wij genoeg geld hebben, kunnen we opdracht geven. En we hopen dat dat in de loop van dit jaar is."

Dat zou goed uitkomen, want het historisch genootschap viert dit jaar haar 75-jarig bestaan. De Boer heeft vertrouwen in een goede afloop. De gevelsteen is alvast overgebracht naar een restaurateur in het Utrechtse dorp Ameide.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl