Haller en Sangaré maken vernedering compleet: titelhouder Algerije naar huis

Titelhouder Algerije is zeer verrassend uitgeschakeld in de Afrika Cup. Na een 0-0 gelijkspel tegen Sierra Leone en een 1-0 nederlaag tegen Equatoriaal-Guinea wisten de woestijnvossen, zoals de bijnaam van het Algerijns voetbalteam luidt, ook de derde wedstrijd van groep E niet te winnen.

Tegen Ivoorkust, met Ibrahim Sangaré van PSV en Sébastien Haller van Ajax in de basis, werd kansloos met 3-1 verloren. Algerije werd vooraf bij de wedkantoren tot een van de titelfavorieten gerekend, maar moet nu als nummer laatst in de groep al voor de knock-outfase naar huis.

Sterspelers kunnen verschil niet maken

Naast het sterk geachte Ivoorkust leek de groep met zwakkere broeders Sierra Leone (108e op de FIFA-ranking) en Equatoriaal-Guinea (114e) geen probleem voor Algerije. Daarbij heeft het team met Riyad Mahrez (Manchester City) en Saïd Benrahma (West Ham United) grote spelers uit de Premier League in de selectie.

Twente-middenvelder Ramiz Zerrouki (midden) in duel met Ajax-spits Sébastien Haller (rechts) en Franck Kessié

Toch konden zij het verschil niet maken dit toernooi. Nadat tegen Sierra Leone en Equatoriaal-Guinea slechts één punt werd gepakt, begon Algerije ook tegen Ivoorkust slecht, ondanks de terugkeer van FC Twente-middenvelder Ramiz Zerrouki in de basis na een coronabesmetting.

Al in de 22e minuut maakte AC Milan-middenvelder Franck Kessié de 1-0. Algerije kon geen vuist maken en in de 39e minuut kopte PSV-middenvelder Ibrahim Sangaré zelfs de 2-0 binnen. De vreugde was groot bij de Ivorianen, die zo een concurrent voor de titel zagen verdwijnen.

Ibrahim Sangaré is blij na zijn doelpunt tegen Algerije

In het begin van de tweede helft kreeg Ivoorkust nog meer ruimte en profiteerde Arsenal-aanvaller Nicolas Pépé op aangeven van eredivisie-topscorer Sébastien Haller.

Daarna ging Algerije alles-of-niets spelen en kantelde het spelbeeld. Een gemakkelijk gegeven penalty werd nog op de paal geschoten door Mahrez, maar even later was het wel raak. Sofiane Bendebka kopte de 3-1 binnen en maakte zo de eerste goal voor Algerije dit toernooi.

Het doelpunt gaf Algerije nieuwe energie en even leek Ivoorkust te wankelen. Een paar goede reddingen van Ivoorkust-keeper Badra Ali Sangaré zorgden ervoor dat de stand niet meer veranderde.

Daverende verrassing

Equatoriaal-Guinea won in dezelfde poule met 1-0 van Sierra Leone en eindigt op de tweede plek. Daardoor gaan zij samen met groepswinnaar Ivoorkust door naar de achtste finales. De vier beste nummers drie (van de zes) van de groepen gaan ook door, Sierra Leone hoort hier met slechts twee punten niet bij.

De uitschakeling van Sierra Leone levert een daverende verrassing op. RKC'er Saïd Bakari en Go Ahead Eagles-middenvelder Yacine Bourhane gaan met de Comoren, een eilandengroep in de Indische Oceaan die deze Afrika Cup debuteert op een groot eindtoernooi, met drie punten wél door als een van de beste nummers drie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl