NOS Nieuws

Zorgen over de koopkrachtdaling: 'Ik zit al heel krap'

Vrijwel alle Nederlanders gaan er op achteruit. Boodschappen worden duurder en ook de energierekening valt hoger uit. Het Nibud, dat vandaag kwam met de koopkrachtberekeningen, maakt zich vooral zorgen over kwetsbare mensen met een bijstandsuitkering, alleen AOW of een hoge huur.

We spraken enkele mensen die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.

Bert (60) en Joke van de Steen (62) uit Den Bosch gaan er "sowieso op achteruit", denken zij. Ze komen nu "net rond" maar zijn somber over dit jaar. Wat er aan zit te komen: een nieuw en duurder energiecontract, een duurdere zorgverzekering en een hogere huur. "En mijn salaris stijgt niet mee. We gaan niet vooruit maar achteruit", zegt Bert.

Bert en Joke

Hij werkt in de koffieautomatenbranche en zorgt voor zijn vrouw. Zij kan niet werken omdat ze ziek is. Per maand houdt het stel 400 euro over om van te leven. "Maar ik ben wel wat gewend. We zaten vroeger in de schuldsanering, toen was het nog minder", zegt Bert.

Al het geld gaat op aan het hoognodige zoals eten. Bert vindt het daarom een uitdaging om te bedenken waar ze op gaan besparen. "Het enige luxe wat we hebben is een auto, maar die heb ik nodig voor mijn werk. Aanbiedingen bekijken we al. Op een gegeven moment is het klaar met besparen. Maar zolang wij ons zelf kunnen redden, zijn wij blij. Er zijn mensen die het veel erger hebben."

'Alles om mijn huur te betalen'

Lotte (33) woont in Amsterdam en is hulpverlener bij een alarmcentrale. Ze huurt een appartement in de vrije sector. Verhuizen is voor haar geen optie. "Dit is het enige wat ik kon vinden."

Na het betalen van haar vaste lasten houdt ze 200 euro over om van te leven. Een groot deel van haar inkomen gaat op aan de huur en een dure zorgkostenverzekering in verband met ziekte.

Vandaag had ze 0 euro op haar rekening:

Lotte voelt koopkrachtdaling: fulltime werken en 0 euro op de bank

Wekelijks haalt ze een tas gratis eten op bij een voedselinitiatief. "Daar doe ik het van. Verder houd ik een budget-app bij. Ik werk ook naast mijn baan, probeer met klusjes zoals lesgeven mijn inkomen op te krikken. Ik doe eigenlijk alles om mijn huur te kunnen betalen."

"Krankjorum", wordt Lotte ervan. "Door mijn financiële situatie kan ik niet vooruit kijken. Ik kan niet sparen, sta vaak in de min. Ik heb een vast contract, daar houd ik mij aan vast. Maar het zou fijn zijn om niet wakker te liggen van mijn geldzorgen en ook gewoon te leven."

Voor komend jaar verwacht Lotte er weer iets op achteruit te gaan, vanwege de huurverhoging. Haar zorgverzekering werd al duurder: ze betaalt nu dertig euro meer dan in 2021. "Maar een lichtpuntje: mijn energierekening blijft hetzelfde. Ik heb hier heel erg geluk mee. Verder zal ik nog meer moeten koopjesjagen. Naar de goedkoopste supermarkt. En dit jaar zit vakantie er echt niet in."

Hans van de Burg

Ver vooruit kijken, kan Lotte niet. "Ik moet elke maand kijken hoe ik het red. Door covid heb ik een betalingsregeling getroffen met de huurbaas, dat was heel prettig. Maar ook dat moet je uiteindelijk aflossen. Hiervoor heb ik geld geleend omdat ik zenuwachtig werd van schulden. De stress die ik krijg van mijn situatie is best pittig. Het voelt alsof ik arm ben, terwijl ik een baan heb."

'Ik kom rond, maar met moeite'

Hans van de Burg (78) woonde tientallen jaren in het buitenland. Hij heeft daardoor weinig AOW opgebouwd. Per maand krijgt hij rond de 1500 euro, inclusief zorg- en huurtoeslag. "Ik kom hiermee rond, met moeite", zegt Van de Burg. " Als er maar niks onverwachts gebeurt, dan wordt het moeilijk. Ik zit al heel krap."

Van de Burg blijft positief. "Omdat ik er makkelijk over denk, valt het best mee. Ik heb er ook goed zicht op. Voor corona was ik vaak te vinden in het buurthuis. Je kan er koffie drinken, biljarten en praten met mensen. Ik hoop vooral dat dat snel weer kan."

Boodschappen doet de Drentenaar bij de winkel in het dorp. "Dat is niet de allergoedkoopste supermarkt. Dus ik koop vaak dingen die nog net niet over de datum zijn. Die zijn goedkoper. Dan vries ik ze in, of eet ik ze alsnog."

Om geld te besparen, zegde Van de Burg zijn mobiele telefoon abonnement op. Ook koopt hij geen nieuwe kleren. "Ik heb een oude jeans met een paar gaten erin, maar dat is tegenwoordig modern." Voordat de prijzen stegen, kon Van de Burg nog "een klein beetje geld spenderen" aan iets leuks. "Een biertje bijvoorbeeld, of een stukje gebak of zo. Iets extra's, dat kan niet meer."

Waarom alles duurder en duurder wordt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl