NOS NieuwsAangepast

Britse Vogue: negen zwarte modellen op cover is statement

Op de cover van de Britse editie van Vogue zijn deze maand negen modellen met een Afrikaanse achtergrond te zien. Hoofdredacteur Edward Enninful van het modeblad zegt tegen The Guardian dat hij daarmee een nieuw tijdperk wil inluiden.

Zo'n grote groep zwarte modellen op het voorblad is een primeur voor Vogue. Onder hen zijn Adut Akech, Nyagua Ruea en Majesty Amare.

Bij eerdere fotoshoots met zwarte modellen voor Vogue ging het volgens Enninful om een of twee donkere vrouwen tussen een groep witte modellen. Hij noemt dat een voorbeeld van tokenism: het plichtmatig of symbolisch moeite doen om inclusief te zijn voor mensen uit minderheidsgroepen. Met de jongste cover wordt een statement gemaakt tegen die plichtmatige aanpak, zegt de hoofdredacteur.

Vogue presenteerde de nieuwe cover gisteren op Instagram

"De nieuwe cover geeft aan dat we in een tijdperk leven waarin zwarte schoonheid steeds meer wordt gevierd", zegt de Nederlandse lifestyle-journalist Janice Deul in een reactie. Maar ze heeft ook haar bedenkingen bij de foto.

De boodschap die Vogue wil communiceren is volgens Deul helder, maar er is op sociale media ook veel commotie over, zegt ze. "Sommige modellen zijn zo donker neergezet dat je hun gezichten amper ziet. En het gaat juist om hun identiteit als beautyiconen van een nieuwe tijd."

Deul hoopt dat de Nederlandse Vogue ook inclusiever wordt. De nieuwe hoofdredacteur Yeliz Çiçek maakt zich al langer hard voor meer diversiteit in de Nederlandse samenleving.

Op de catwalks is de diversiteit de laatste tijd sterk toegenomen. Uit het diversiteitsrapport van Fashion Spot valt op te maken dat daar in de herfst- en wintershows van vorig jaar 43 procent van de vrouwelijke modellen van kleur was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl