Hoofdverdachte Jörg L. in de rechtbank
NOS Nieuws

Onderzoek Duits misbruiknetwerk klaar: 429 verdachten, twee Nederlanders

Bij het Duitse politieonderzoek naar het kindermisbruiknetwerk rond Jörg L. zijn in totaal 65 kinderen gered. Ook zijn 429 verdachten geïdentificeerd, onder wie twee Nederlanders. Dat maakte de politie in Keulen bekend op een persconferentie die werd gehouden vanwege het einde van het onderzoek.

Het misbruiknetwerk kwam eind 2019 aan het licht, toen hoofdverdachte Jörg L. werd gearresteerd voor misbruik van zijn toen 2-jarige dochter. In het onderzoek stuitte de politie op enorme hoeveelheden beeldmateriaal van kindermisbruik. Alleen al op L.'s telefoon stonden 130.000 foto's en 12.000 video's.

De politie kreeg duizenden verdachten in beeld. Sommige zouden hun eigen kinderen hebben misbruikt en de beelden daarvan online hebben verspreid. Ook wisselden ze tips uit, bijvoorbeeld over het toedienen van kalmeringsmiddelen aan kinderen.

Dossier naar Nederland

Na 26 maanden zit het politieonderzoek erop en wordt het onderzoeksteam opgeheven. Van de duizenden verdachten die in beeld waren, zijn er dus 429 geïdentificeerd. De twee Nederlandse verdachten zijn volgens de Duitse politie nog niet gearresteerd. Wel zijn onderzoeksgegevens overgedragen aan de Nederlandse opsporingsdiensten.

Alleen al het geschreeuw van de kinderen op de video's... niet iedereen kan dat verdragen.

De politiechef van Keulen over de impact van het onderzoek

Tien mannen zijn tot nu toe veroordeeld, onder wie de 43-jarige hoofdverdachte. Hij kreeg in oktober 2020 12 jaar cel en tbs. In de deelstaat Noordrijn-Westfalen, waar de meeste verdachten en slachtoffers vandaan komen, zitten zeven verdachten vast in afwachting van hun proces.

Baby van 3 maanden

Van de bevrijde slachtoffers waren er 64 in Duitsland en een in Oostenrijk. Het ging vaak om jonge kinderen, onder wie een baby van drie maanden oud. Volgens de politie was het hoofddoel van het onderzoeksteam om de slachtoffers zo snel mogelijk te redden.

Het onderzoek was voor de betrokken politiemensen psychologisch buitengewoon zwaar, zei de politiechef van Keulen, Uwe Jakob, op de afsluitende persconferentie. "Alleen al het geschreeuw van de kinderen op de video's... niet iedereen kan dat verdragen."

Van de ongeveer 350 leden van het onderzoeksteam hebben drie zich langdurig ziekgemeld, "vanwege de vreselijke dingen die ze moesten aanzien".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl