NOS NieuwsAangepast

RIVM: meer dan 200.000 positieve tests in een week, bijna helft bij jongeren

Bij het RIVM werden de voorbije week bijna 202.000 nieuwe positieve testen gemeld; een stijging van 77 procent ten opzichte van de zeven dagen daarvoor. Sinds de besmettelijker omikronvariant de overhand kreeg in Nederland gaat de stijging van het aantal besmettingen steeds sneller; een week eerder was er sprake van een stijging van 35 procent. "Nog niet eerder zagen we zulke grote aantallen in een week tijd", zegt Aura Timen, hoofd Infectieziektebestrijding bij het RIVM.

Volgens Timen is de piek nog niet bereikt en zal het hoge aantal besmettingen ook leiden tot een toename van het aantal ziekenhuisopnames:

RIVM: 'We verwachten dat we de piek nog niet hebben gehad'

Zoals ook bij eerdere golven te zien was, zijn het in deze beginfase vooral de jongeren die vatbaar blijken voor infectie met de omikronvariant. De meeste besmettingen zijn te vinden bij de leeftijdscategorie 20 tot en met 24, waar de afgelopen week het aantal meldingen verdrievoudigde. De 15- tot en met 29-jarigen zijn op dit moment verantwoordelijk voor bijna de helft (44 procent) van het totaal aantal positieve testen.

Volgens Timen zal de stijging nog even aanhouden. "We verwachten de piek begin februari, en de komende weken zullen we nog een toename van het aantal besmettingen zien."

Opvallend is het grote aantal herinfecties. In de eerste week van dit jaar was 13 procent van de mensen die positief werden getest eerder ook al besmet geweest. Van de zomer tot half december was dat gemiddeld 3 procent. Een besmetting door eerdere varianten lijkt dus niet goed beschermen tegen een besmetting door omikron.

Regio Amsterdam-Amstelland koploper

De snelle opmars van omikron blijkt ook uit de ontwikkeling van het reproductiegetal. Op 27 december was 'de R' 1.26. Dat betekent dat op dat moment, kort na Kerstmis, 100 besmette mensen al 126 anderen aanstaken en de epidemie dus in kracht toenam. Het RIVM schat het reproductiegetal van de omikronvariant op 1.63.

Ook het percentage positieve tests was afgelopen week opnieuw uitzonderlijk hoog: 34,2 procent. Steeds meer mensen melden zich bij de GGD voor een 'bevestiging' na een positieve zelftest, zegt het RIVM.

De besmettingscijfers zijn het hoogst in Amsterdam Amstelland, de GGD-regio die van meet af aan 'vooropliep' in de omikrongolf. Landelijk waren er de afgelopen week 1147 positieve testen op 100.000 inwoners, maar in de hoofdstad zijn dat er bijna twee keer zoveel met 2083. Limburg Zuid, koploper in de laatste golf in december, meldt nu juist de minste besmettingen.

Nog altijd daling in ziekenhuizen

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is opnieuw afgenomen, zij het minder dan de vorige weken. Afgelopen week werden 888 nieuwe patiënten met corona opgenomen, een week eerder waren dat er 955. Dat is een daling van 7 procent. Een week eerder was de daling nog 15 procent. De afgelopen dagen lijkt het aantal opnames te stabiliseren.

Toch verwachten ze in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam dat het aantal coronapatiënten binnenkort juist toe zal nemen:

Maasstad Ziekenhuis verwacht meer coronapatiënten, maar maakt zich geen zorgen

Het aantal nieuwe IC-opnames daalt nog wel hard. Afgelopen week waren dat er 112, een week eerder 152.

Er liggen nu 1497 covidpatiënten in het ziekenhuis. Vorige week waren dat er 1706. Voor het eerst sinds half november liggen minder dan 400 coronapatiënten op de IC: 395. Vorige week lagen er nog 477.

Timen verwacht dat de daling niet lang meer zal aanhouden. "Het hoge aantal besmettingen zal ongetwijfeld leiden tot een toename van het aantal ziekenhuisopnames."

Dat het aantal ziekenhuisopnames nog niet stijgt heeft volgens het RIVM mede te maken met het feit dat de omikronvariant op dit moment vooral rondgaat onder jongeren. Onder mensen boven de 60, de groep die verantwoordelijk is voor de meeste ziekenhuisopnames, is nauwelijks een stijging te zien,

Frankrijk of Denemarken

Het OMT zal zich in zijn advies deze week over de maatregelen daarom vooral baseren op landen waar omikron al langer hard rondgaat, zoals Denemarken, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Maar ook dat beeld is niet eenduidig: in Denemarken lijkt het alsof de piek van het aantal ziekenhuisopnames al is bereikt, terwijl het in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk nog stijgt.

Volgens Timen is nog onduidelijk wat de situatie in de Nederlandse ziekenhuizen gaat zijn. "De vaccinatiegraad en boostergraad is in Denemarken hoger. We weten niet of de situatie daar 1 op 1 te vertalen is naar Nederland. We weten nog niet welke kant het hier opgaat: de kant van Frankrijk of van Denemarken".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl