Brandbommen en intimidatie: aantal meldingen bedreigde journalisten in 2021 verdubbeld
Vorig jaar is het aantal meldingen door journalisten in Nederland van bedreiging en fysiek geweld meer dan verdubbeld ten opzichte van 2020. Het meldpunt Persveilig, opgericht door de vakbond NVJ, het Genootschap van Hoofdredacteuren, de politie en het Openbaar Ministerie, kreeg in 2021 272 meldingen van bedreiging binnen, tegen 121 in het voorgaande jaar.
Daaronder waren 158 meldingen van bedreiging en 73 van fysiek geweld. In tien gevallen werd melding gemaakt van hinderlijk volgen of stelselmatige intimidatie. De bedreigingen werden geuit via sociale media, maar ook demonstraties leverden bij herhaling dreigende situaties op voor verslaggevers, filmploegen en fotojournalisten.
In dertien gevallen werden journalisten buiten werktijd geïntimideerd of thuis opgezocht.
Logo's weg, brandbommen door ruit
In oktober 2020 besloot de NOS al na aanhoudende bedreigingen het eigen logo van de satellietwagens te verwijderen. Ruim een jaar later haalde ook Omroep Brabant om die reden de logo's en stickers van de bedrijfswagens.
Andere voorbeelden van dreigende situaties voor journalisten deden zich vorig jaar voor in maart in Urk en Krimpen aan den IJssel waar journalisten werden belaagd door kerkgangers.
Voor aanvang van een kerkdienst in Urk was het onrustig rond de kerk. Zo reed een automobilist in op een verslaggever in een parkeervak:
In Lunteren werden in april een persfotograaf en zijn vriendin aangevallen tijdens het filmen van een autobrand. Ze werden belaagd door een groep omstanders en vervolgens met auto en al door een shovel omgekiept. Het voertuig kwam ondersteboven in een opgedroogde sloot terecht. Het stel moest door de brandweer worden bevrijd.
"Opsodemieteren", zei een van de belagers tegen de persfotograaf en zijn vriendin in de auto:
Een paar andere voorbeelden deden zich voor in Vlaardingen en Groningen. In Vlaardingen werden de ruiten bij een persfotograaf ingegooid en in augustus kreeg een Groningse journalist een molotovcocktail door zijn raam.
In oktober besloot Omroep Gelderland niet meer ter plekke verslag te doen van voetbalwedstrijden en risicodemonstraties.
Vorige maand interviewden we de journalist die met de aanslag met de molotovcocktail te maken kreeg. "Ik word vanuit mijn vakgebied steeds heftiger geïntimideerd en bedreigd", zei hij:
Journalistenvakbond NVJ is ook bezorgd over de opruiende taal van politici in de richting van de pers. Zo noemde PVV-leider Wilders journalisten medio vorig jaar "tuig van de richel, uitzonderingen daargelaten".
FvD-leider Baudet onderschreef de boodschap van Wilders met de woorden "Is zo".