Een GGD-medewerker met coronatests
NOS NieuwsAangepast

Besmettingscijfers stijgen nu ook in lockdown, bezetting ziekenhuizen daalt nog

Na een maand van dalende cijfers, stijgen de besmettingscijfers weer, meldt het RIVM. Afgelopen week werden 113.554 positieve tests geregistreerd, tegen 84.398 een week geleden. Dat is een toename van circa 35 procent.

Die toename is er ondanks de lockdown, constateert het RIVM, en gaat hand in hand met de verspreiding van de besmettelijkere omikronvariant. Die is in Nederland inmiddels dominant. De toename kan niet worden verklaard doordat er vaker is getest.

Deze maand was tot nu toe 72 procent van de besmette mensen volledig gevaccineerd. In december was dat 65 procent. In een aanzienlijk deel van de gevallen is de vaccinatiestatus van positief geteste mensen overigens niet bekend.

Opgenomen

De ziekenhuiscijfers dalen nog: afgelopen week werden nog steeds minder mensen opgenomen dan een week eerder, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de verpleegafdelingen waren dat er 995 tegen 1101 een week eerder. Op de intensive care daalde het aantal opnames van 182 naar 152. Die daling gaat wel minder snel.

Het aantal mensen dat op dit moment in het ziekenhuis ligt, is ook lager dan een week geleden. Toen lagen er 2006 mensen in het ziekenhuis, nu 1706. Op de intensive care lagen een week geleden nog 535 mensen en nu 477.

Het Outbreak Management Team (OMT) vreest echter dat de ziekenhuiscijfers half januari weer zullen stijgen, ondanks berichten dat de omikronvariant minder ziekmakend is.

Het OMT verwacht daarom dat de cijfers deze week nog blijven dalen, maar daarna flink gaan stijgen. Hoewel omikron leidt tot minder ernstige ziekteverschijnselen, is het virus ook veel besmettelijker, waardoor de zorg toch overbelast kan raken.

Bescherming

Zelfs als 90 procent van de gevaccineerden een boosterprik haalt, kan de IC-bezetting oplopen tot boven de 600, volgens berekeningen in het OMT-advies. Op de verpleegafdelingen zouden dan 1800 mensen liggen. Maar als bijvoorbeeld de bescherming van het vaccin tegenvalt, inclusief de boosterprik, zou dat kunnen oplopen tot 1500 mensen op de intensive care en 6000 op de verpleegafdelingen. Hoewel dat niet waarschijnlijk wordt geacht, zou dat veel meer zijn dan de zorg aankan.

Vooral onder twintigers gaat het virus nu weer harder rond, blijkt uit het RIVM-rapport, hoewel ook onder de meeste andere leeftijdsgroepen een duidelijke toename te zien is. Alleen bij kinderen onder de 10 is geen toename te zien. Onder zeventigers en tachtigers is de toename wel bescheidener.

Oostenrijk

Veel mensen die positief zijn getest en op reis zijn geweest, waren onlangs in Oostenrijk. Dat waren de afgelopen week bijna 1500 mensen, ruim twee keer zo veel als de hele periode tussen eind september en vorige week. Ook waren er meer besmettingen vanuit Frankrijk, België en Duitsland.

De meeste mensen brachten een coronabesmetting mee naar huis vanuit een bezoek van of aan anderen: dat veroorzaakte 30 procent van de besmettingen waarbij de bron bekend is. Vervolgens werden vaak gezinsleden of andere huisgenoten besmet; 59 procent van de herleidbare besmettingen werd daardoor veroorzaakt.

Huisbezoek was veel vaker een besmettingsbron dan werk (4,5 procent), feestjes (3,1 procent) of een reis (2,9 procent). Daarbij moet worden aangetekend dat lang niet in alle gevallen de besmettingsbron kon worden achterhaald.

Doden

De afgelopen week zijn 189 mensen overleden aan het coronavirus, tegen 272 een week geleden. Net als de ziekenhuiscijfers lopen de sterftecijfers achter op het aantal nieuwe positieve tests.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl