NOS NieuwsAangepast

Onderzoek: KLM veiligste luchtvaartmaatschappij van Europa, tweede wereldwijd

KLM was vorig jaar de veiligste luchtvaartmaatschappij in Europa en de op een na veiligste ter wereld. Die conclusie trekken experts van het Jet Airliner Crash Data Evaluation Center (Jacdec). Dat Duitse centrum deed onderzoek in opdracht van Aero International, een Duits maandblad over luchtvaart.

Emirates staat volgens het Jacdec wereldwijd op de eerste plaats. Het bedrijf uit de Verenigde Arabische Emiraten was in het jaarlijkse onderzoek in 2020 ook al het veiligste.

Het Jacdec stelde een top 15 samen van 's werelds veiligste luchtvaartmaatschappijen. Voor de zogenoemde risico-index werd gekeken naar de grotere bedrijven. Onder meer het aantal ongelukken, het type vliegtuigen waarmee wordt gevlogen en de leeftijd van de toestellen speelden een rol in het onderzoek.

Emirates kreeg een score van 95,05 procent van het Jacdec. KLM kreeg 93,31 procent. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen JetBlue en Delta Air Lines volgen. Het Britse Easyjet staat op de vijfde plaats.

Ook werd er voor het eerst gekeken naar de afzonderlijke continenten, omdat maatschappijen met een sterke thuismarkt als China of de Verenigde Staten anders qua gevlogen kilometers een groot voordeel hebben. In Europa, waar de onderzoekers andere criteria hanteerden om tot hun ranglijst te komen, staat KLM bovenaan, gevolgd door Finnair en Air Europa. KLM-dochter Transavia staat daar op de vierde plaats.

De risico-index wordt onder andere gebaseerd op het aantal ongelukken van de luchtvaartmaatschappij in de afgelopen 30 jaar en de omgeving waarin wordt gevlogen. Verder is het aantal gevlogen kilometers een belangrijke factor. Hoe meer kilometers een maatschappij aflegt zonder ongevallen, hoe veiliger de beoordeling.

Door de coronacrisis werd er vorig jaar minder gevlogen. Crashes en incidenten uit het verleden telden daarom zwaarder mee dan normaal. Ook zeggen de onderzoekers dat vanwege de sterk teruggelopen vliegactiviteiten de ranking dit keer een "beperkte informatieve waarde" heeft, meldt persbureau DPA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl