Nathan Aké heeft gescoord voor Manchester City

Aké trefzeker voor gretig Manchester City, dat niets over laat van Leeds (7-0)

Manchester City heeft in de Premier League een overtuigende 7-0 overwinning geboekt op Leeds United. Oranje-international Nathan Aké viel in en tekende een kwartier voor tijd voor het zevende doelpunt door knap vrij te lopen bij een corner en in de verre hoek raak te koppen.

De regerend landskampioen heeft na zeventien duels 41 punten. Dat zijn er vier meer dan Liverpool en vijf meer dan Chelsea. De twee directe concurrenten op de ranglijst komen donderdag in actie.

De stand in de Premier League

Bernardo Silva kreeg in de zevende minuut de eerste grote kans van de wedstrijd. Kevin De Bruyne zag de Portugees vrij staan in het strafschopgebied, maar Silva werkte de bal niet tussen de palen.

Een minuut later was het wel raak. Een schot van Rodrigo werd door doelman Illan Meslier maar matig gekeerd, waardoor Phil Foden kon profiteren. Het was in de 207de competitiewedstrijd onder Pep Guardiola het 500ste doelpunt van City.

Bielsa oogt al vroeg wanhopig

Na een klein kwartier was het opnieuw raak voor de thuisploeg. Na een afgeslagen corner kon Riyad Mahrez opnieuw voorzetten, Jack Grealish kopte de bal binnen.

Weer een kwartiertje later schoot De Bruyne de derde treffer al binnen, tot wanhoop van Leeds-trainer Marcelo Bielsa, die toen al op zijn hurken langs het gras ging zitten, starend naar het gras. Rodri stak de bal het zestienmetergebied in, De Bruyne was op snelheid en drukte in de korte hoek af.

Spelers van City vieren een goal van De Bruyne (r)

Na zijn assist wist Mahrez aan het begin van de tweede helft ook zelf nog te scoren. Zijn lage schot werd door Leeds-verdediger Junior Firpo nog een beetje van richting veranderd, waardoor Meslier kansloos was.

De Bruyne haalt verwoestend uit

Ondanks de comfortabele voorsprong tegen de nummer vijftien op de ranglijst wekte City geen moment de indruk de wedstrijd op halve kracht uit te willen spelen. Leeds was nog heel dicht bij een eretreffer, maar Stuart Dallas raakte de buitenkant van de paal.

De Bruyne tekende daarna voor de mooiste van de avond. Hij kreeg de bal halverwege de helft van Leeds, kon moeiteloos opstomen en besloot van een kleine twintig meter al te schieten. En hoe. Zijn kanonskogel ging nog aardig door het midden, maar voor Meslier was er geen beginnen aan.

Voordat Aké scoorde, was ook John Stones nog trefzeker voor een gretig City. Aymeric Laporte schoot tegen de Leeds-keeper aan en dat deed Stones in eerste instantie ook. Op de derde poging in een paar seconden had de Franse doelman echter geen antwoord meer.