NOS NieuwsAangepast

Nieuwe programma's op NPO Radio 1, Hans Hogendoorn stopt als zenderstem

NPO Radio 1 vernieuwt vanaf volgend jaar de programmering. Er komt een handvol nieuwe programma's bij. Ook vertrekt Hans Hogendoorn na meer dan 40 jaar als de vaste stem van de publieke radiozender.

Met de vernieuwde programmering wil NPO Radio 1 meer verdieping brengen en meer diverse geluiden uit de samenleving laten horen, zegt zendermanager Klaske Tameling. Zij doelt daarbij op meer omroepen die op de zender te horen zullen zijn, waaronder nieuwkomer Omroep Zwart, en meer geluiden uit de regio. "Tegelijkertijd blijft NPO Radio 1 het betrouwbare journalistieke baken dat luisteraars dag en nacht live op de hoogte houdt van nieuws en sport en daarbij context, duiding en achtergronden biedt."

Sander Guis en Wendy Duivenvoorde volgen Eva Zeijlstra en Hans Hogendoorn op als de stemmen van de zender. Hogendoorn blijft wel de stem van het NOS-programma Met het Oog op Morgen. Dat doet hij al sinds het begin van het programma in 1976.

Het besluit om te stoppen is genomen "in goed overleg met de zendermanager" en de maker van de jingles, zegt Hogendoorn. "Ik heb het zelf niet aangejaagd en vind het wel jammer, maar het is wel begrijpelijk. Als kranten en tijdschriften van lettertype gaan veranderen, is dat ook wennen. De ene vormgever vindt het wel wat en de ander niet."

Hogendoorn blijft wel de stem van Met het Oog op Morgen, met de vaste openingszin:

In de programmering heeft de zender vooral op doordeweekse middagen wijzigingen doorgevoerd. Het VPRO-programma Bureau Buitenland verhuist van de avond naar de middag, gevolgd door het nieuwe MAX-programma Villa VdB met presentator Jurgen van den Berg. Eind oktober maakte hij al bekend dat programma te gaan maken. Astrid Kersseboom neemt per volgend jaar de presentatie van hem over van het NOS Radio 1 Journaal. Wouter Walgemoed staat haar bij als vaste nieuwslezer.

Verder maakt de EO in de middag een programma over economie, Geld of je leven. 's Avonds is het nieuwe dagelijkse programma 5 Dagen... met Waldy van Geenen te horen. Ook is het programma Haagse Lobby met Martijn de Greve voortaan wekelijks op de maandagavond op NPO Radio 1.

In het weekend is onder anderen Fidan Ekiz nieuw. Zij is elke zaterdag vanuit Rotterdam te beluisteren met In de kantine, samen met Wieger Hemmer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl