Teleurstelling bij PSV na de uitschakeling in de Europa League
NOS Voetbal

PSV na domper in Baskenland verder in Conference League: 'Teleurstelling is groot'

PSV heeft de groepsfase van de Europa League niet overleefd. De Eindhovenaren hadden in de laatste groepswedstrijd bij Real Sociedad genoeg aan een gelijkspel, maar liepen tegen een nederlaag aan: 3-0.

Door het resultaat eindigt PSV als derde in Groep B achter AS Monaco en Real Sociedad en gaat nu verder in de Conference League.

Roger Schmidt

Hoewel de Basken vanaf het begin feller waren in de duels en voor rust een paar keer gevaarlijk doorkwamen, onder anderen met Alexander Isak, zat het de ploeg van Roger Schmidt ook bepaald niet mee.

Aan de 1-0, een benutte penalty van Mikel Oyarzabal, ging een ongelukkige handsbal van Philipp Mwene vooraf. En aan de 2-0, een kwartier na rust, ging knullig balverlies van Érick Gutiérrez vooraf. Wederom was Oyarzabal de afmaker.

Die tweede treffer van Real Sociedad, de huidige nummer 5 van La Liga, kwam net nadat Schmidt een dubbele wissel had doorgevoerd: Carlos Vinicius kwam in het veld voor Cody Gakpo en Noni Madueke verving Ritsu Doan. Maar amper zes minuten later stak Madueke, net terug van blessureleed, zijn hand op. Met een ogenschijnlijke spierblessure moest hij de strijd alweer staken.

PSV probeerde wel aanvallen op touw te zetten, maar een kwartier voor tijd kon ook Ibrahim Sangaré, één van de offensieve spelers, vertrekken. Hij kreeg zijn tweede gele kaart. Daarmee bleek elke angel uit het spel van PSV, dat voor het tweede jaar op rij vroegtijdig het tweede Europese clubtoernooi moet verlaten. Op 17 en 24 februari wacht een troostprijs: duels om een plek in de volgende ronde van de Conference League.

Perfecte score

Real Sociedad eindigt als tweede in Groep B en plaatst zich voor de playoffs om een ticket in de volgende ronde van de Europa League. En de Basken houden daarmee de perfecte score voor Spanje in stand: alle zeven clubs zijn ook na de winterstop Europees actief.

Schmidt sprak zichzelf enigszins tegen in zijn wedstrijdanalyse. Enerzijds speelde PSV niet slecht, anderzijds "maakten we te veel fouten en was het niet onze dag vandaag". De Duitser zag dat Real Sociedad niet veel countermogelijkheden kreeg van zijn spelers. "Maar voor rust waren we een beetje ongelukkig. Na rust was er veel mogelijk, maar na de rode kaart werd het moeilijk. Ze waren niet beter dan wij, ze scoorden op de goede momenten."

Cody Gakpo, die een uur meedeed bij PSV, baalde flink van de nederlaag. "De teleurstelling is zeker groot bij ons. Ik denk dat iedereen door wilde gaan in de Europa League. Maar dat is niet het geval. We moeten de knop nu omzetten en dan in de Conference League wedstrijden gaan winnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl