Vooral in de Chinese wijk in Honiara gingen veel gebouwen in vlammen op
NOS Nieuws

Nieuw-Zeeland stuurt vredestroepen naar Salomonseilanden na hevige rellen

Ook Nieuw-Zeeland stuurt tientallen politieagenten en militairen naar de Salomonseilanden om de orde te herstellen na de onlusten van afgelopen week. Premier Ardern meldt dat de vredestroepen op verzoek van de regering van de Salomonseilanden worden gestuurd. Eerder stuurden Australië, Fiji en Papoea-Nieuw-Guinea al agenten en diplomaten naar de archipel in de Stille Oceaan.

Bij hevige rellen, met name in de hoofdstad Honiara op Guadalcanal, gingen tientallen gebouwen in vlammen op en vielen zeker vier doden. De vlam sloeg in de pan nadat activisten van het eiland Malaita naar de hoofdstad trokken voor een protest, onder meer omdat ze woedend zijn over de toenadering van de eilandengroep tot China.

Wat vooral sterk leeft in de archipel is een breder ongenoegen over de zwakke economische situatie van inwoners en het gevoel van verwaarlozing door de centrale regering. Die spanningen kwamen samen in de rellen, waarbij in drie dagen tijd tal van winkels werden geplunderd en in vlammen opgingen. Volgens Sogavare ligt de schade rond de 200 miljoen dollar.

Ruim honderd betogers zijn opgepakt:

Brand, rellen en protest: ravage Salomonseilanden in beeld

"We maken ons grote zorgen over de onrust en de rellen in Honiara en we hebben snel stappen gezet om noodzakelijke hulp te bieden bij het herstel van de vrede en veiligheid", meldt Ardern in een verklaring.

Het is niet voor het eerst dat Nieuw-Zeeland samen met onder meer Australië troepen stuurt naar de Salomonseilanden. Tussen 2003 en 2017 waren de landen betrokken bij een langlopende vredesmissie. Daarna tekenden Australië en de Salomonseilanden een verdrag waarmee vredestroepen indien nodig snel ingezet kunnen worden.

De Australische regering heeft eerder gezegd dat het de bedoeling is dat de troepeninzet ditmaal slechts enkele weken duurt. Veel inwoners van Malaita zijn ontevreden over de vredesmacht. Ze beschuldigen Australië ervan partij te kiezen voor de centrale regering, wat reden was voor de Australische premier Morrison om uit te spreken dat zijn land geen standpunt inneemt in dit conflict.

"Iedere troepeninzet brengt risico's en uitdagingen met zich mee, maar onze mensen hebben uitgebreide ervaring in de regio en worden gezien als zeer bekwaam in het de-escaleren van conflict", zegt Ardern. Ze benadrukt dat de Nieuw-Zeelanders indien nodig ook goed kunnen omgaan met gevaarlijke situaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl