Nic Jooste in zijn hotelkamer
NOS Nieuws

Een week in hotelisolatie: 'Weinig contact, tijd voor introspectie'

"Drie keer per dag wordt er eten gebracht. Het ontbijt staat 's ochtends klaar voor de deur. 's Middags en 's avonds wordt er op de deur geklopt en wordt gevraagd wat ik wil drinken. Dat is het enige menselijke contact dat ik hier heb."

Nic Jooste (64) uit Nootdorp is een van de mensen die in isolatie zitten in een hotel bij Schiphol. Hij arriveerde afgelopen vrijdag in een van de twee KLM-vliegtuigen uit Zuid-Afrika, werd positief getest op corona en verblijft sindsdien met tientallen anderen in het bewaakte hotel.

Terwijl zijn vlucht al onderweg was, besloot de Nederlandse overheid tot nieuwe regels voor reizigers uit zuidelijk Afrika vanwege de nieuwe omikronvariant van het coronavirus. Iedereen die al onderweg was, werd na aankomst op Schiphol apart genomen en getest. "We moesten urenlang op het vliegveld blijven en er werd niet gecommuniceerd. Niet door de KLM, niet door Schiphol en niet door de GGD. Het was chaos, waardoor de emoties opliepen."

Douchen, werken, nadenken

Jooste testte positief en zonderde zichzelf in de aankomsthal af van de groep, om niemand te besmetten. Maar: "We zaten vijfeneenhalf uur met 300 mensen in een vliegtuig. Mensen die niet besmet waren, zijn mogelijk tijdens de vlucht wel besmet."

Zeven dagen moet Jooste nu in isolatie. Hoe gaat hij die tijd invullen? "Ik hou me aan een dagelijkse routine: ik douche, pak mijn werk op en neem tijd voor introspectie. Ik probeer mijn tijd goed te besteden en na te denken over mijn leven. Wie heeft er nou de kans om zeven dagen alleen in een kamer te zitten en dat te doen? Dat is een cadeautje. De quarantaine is niet alleen maar negatief, het heeft absoluut ook positieve dingen."

Wie heeft er nou de kans om zeven dagen alleen in een kamer te zitten en tijd te hebben voor introspectie?

Nic Jooste, verblijft in quarantainehotel

Jooste kon zijn koffer met kleding meenemen van Schiphol en kan teren op een groot sociaal netwerk dat wijn, boeken en eten voor hem afgeeft bij het hotel. "En als ik wat nodig heb, bel ik de receptie of bestel ik dat online."

Voor mensen die de Nederlandse taal niet machtig zijn en geen netwerk hier hebben, is de isolatieperiode een stuk moeilijker, denkt Jooste. "Ik hoop dat zij niet worden vergeten. Ik kan me indenken dat die mensen behoefte hebben aan bijvoorbeeld Engelse boeken, zodat ze wat te lezen hebben."

'Geen behoefte om te vluchten'

Vandaag komt de GGD weer testen. Uit de uitslag moet duidelijk worden met welke virusvariant hij is besmet. Van dertien passagiers die vrijdag aankwamen is al duidelijk dat ze de omikronvariant hebben.

Jooste heeft niet het idee dat er streng gecontroleerd wordt of hij zich aan de isolatie houdt, maar heeft ook niet de behoefte om stiekem zijn kamer te verlaten. "Je kunt natuurlijk de grenzen opzoeken en door de gangen dwalen, maar het is beter om volgzaam te zijn. Ik hou mezelf liever rustig."

Zijn enige zorg is het gebrek aan beweging: "Het eten is prima, ik heb nog geen contact hoeven op te nemen met een bezorgdienst. Maar van yoga val ik niet af. Het kan dus best zijn dat ik hier na een week vijf kilo zwaarder uitkom."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl