Vreugde bij Sébastien Haller en Davy Klaassen

Haller houdt niet op met scoren en bezorgt Ajax zege en groepswinst

Sébastien Haller en de Champions League is voorlopig een droomhuwelijk. Met zijn achtste en negende treffer in de grootste clubcompetitie ter wereld bezorgde de lange spits Ajax een 2-1 zege op Besiktas én de winst in groep C.

De Ivoriaans international houdt voorlopig knap gelijke tred met Robert Lewandowski, de gerenommeerde spits van Bayern München, aan kop van de topscorerslijst. Wereldtoppers als Karim Benzema, Mohamed Salah en Cristiano Ronaldo hebben het nakijken.

Zes andere gezichten

Haller begon in Turkije wel op de bank. Zoals aangekondigd gaf Erik ten Hag enkele reserves een kans in de basis, waarvan André Onana de opvallendste was. Onana had op 31 januari zijn laatste duel voor Ajax had gespeeld, de 25-jarige doelman stond negen maanden aan de kant vanwege een dopingschorsing.

Ook Mohamed Daramy, David Neres, Perr Schuurs, Davy Klaassen en Nicolás Tagliafico stonden aan de aftrap in Istanbul, waarmee het aantal nieuwe gezichten in Ajax' basiselftal op zes kwam.

André Onana stond voor het eerst sinds 31 januari onder de lat bij Ajax

Ajax had aan een punt genoeg om eerste te worden in groep C, en dus een relatief gemakkelijkere tegenstander te treffen in de eerste knock-outronde, maar zocht 'gewoon' de aanval. Ook Besiktas groef zich niet in, waardoor het een wonder was dat het bij rust nog maar 1-0 stond.

Ghezzal opent score

Alleen Besiktas-aanvaller Rachid Ghezzal haalde de trekker over. De Algerijn mocht in de 22ste minuut aanleggen vanaf de penaltystip, na hands van Noussair Mazraoui in de zestien, en liet Onana kansloos met een knal in de bovenhoek (1-0).

Toen had Besiktas al de buitenkant van de kruising geraakt via rechtsback Valentin Rosier, terwijl Neres net naast had gemikt namens Ajax. In het vervolg van de eerste helft misten ook onder meer Besiktas-spits Cyle Larin en de bedrijvige Daramy in kansrijke positie.

Noussair Mazraoui raakt de bal met zijn hand

Met het inbrengen van Haller in de rust, Daramy moest voor hem wijken, keerde de wedstrijd voor Ajax ten goede. Binnen tien minuten lag de gelijkmaker in het net.

Haller zorgt voor ommekeer

Tagliafico werd weggestuurd door landgenoot Lisandro Martínez en legde af op de volledig vrijstaande Haller, die simpel binnen kon tikken voor zijn achtste Champions League-goal van dit seizoen (1-1).

Enkele minuten later had Haller al bijna zijn tweede gemaakt, door knap ineens weg te draaien en het doel onder vuur te nemen, maar het schot van de Ivoriaans international ging over.

Alles wat Sébastien Haller aanraakt in de Champions League, verandert in goud

Lang hoefde Haller echter niet te wanhopen. Alles wat de spits dit seizoen aanraakt in de Champions League, verandert namelijk in goud. In de 69ste minuut belandde een ingestudeerde vrije trap met wat toeval voor zijn voeten, waarna Haller via de onderkant van de lat binnen knalde (1-2).

Op eenzame hoogte

Haller debuteert dit seizoen in de Champions League en is met zijn negen goals de eerste speler ooit die tot dat aantal komt in zijn eerste vijf wedstrijden in het miljardenbal. Erling Haaland kwam in zijn eerste vijf duels tot acht treffers, Harry Kane en Diego Costa tot zeven.

De stand van zaken in de groep van Ajax

In blessuretijd leek Haller ook nog zijn derde te maken, maar die treffer ging niet door vanwege buitenspel voor Neres. De zege bleef wel staan, waardoor Ajax met de perfecte score aan de leiding blijft gaan in groep C.

De groepswinst kan Haller en consorten ook niet meer ontgaan, de verrassende 3-1 zege van Sporting CP op Borussia Dortmund later op de avond was voor Ajax niet meer van belang.