Oranje op drempel WK na verrassend gelijkspel Noorwegen, Turkije nu tweede in groep

Bekijk de samenvatting van Noorwegen - Letland

Nederland is zaterdagavond bij een overwinning op Montenegro zeker van WK-deelname. Concurrent Noorwegen liep zich niet alleen stuk op Letland (0-0), Turkije heeft nu de beste papieren om als nummer twee in de poule naar de play-offs te mogen.

Er werd flink gemopperd over een allesbeslissende wedstrijd Nederland-Noorwegen in een lege Kuip, na de aangescherpte coronamaatregelen van vrijdag. Maar Oranje heeft het nu in eigen hand om dat scenario te voorkomen.

Noorwegen had moeten winnen van de Letten om zijn kansen op de groepswinst in eigen had te houden, maar wel zonder de wereldster Erling Haaland in de spits. En dat gemis liet zich duidelijk voelen.

Letland deed in de eerste helft nog een tijd lang mee, maar de boomlange Roberts Uldrikis van SC Cambuur werd niet in stelling gebracht.

Stormloop na rust

Aan de andere kant voerde het thuisland langzaam het tempo op, maar ging het pas echt stormen in de tweede helft. De gevaarlijkste man was Mohamed Elyounoussi, die de keeper passeerde maar de bal niet genoeg vaart mee kon geven. En twee minuten lang dacht hij daarna zelfs matchwinner te zijn.

De ontlading was groot toen Elyounoussi tien minuten voor tijd bij de tweede paal opdook om 1-0 te maken, maar in tegenstelling tot bij veel andere kwalificatieduels was er een videoscheidsrechter aangesteld. En na uitvoerige bestudering van de beelden bleek de linkeraanvaller van Southampton net buitenspel te staan.

In de laatste minuut was er nog een grote kopkans voor Alexander Sørloth, ooit mislukt bij FC Groningen, recht in de handen van keeper Roberts Ozols. Vanwege een lange blessurebehandeling van diezelfde Ozols werden er acht minuten bijgeteld, maar Letland overleefde die ook.

Bekijk hier de samenvatting van Turkije - Gibraltar

Door de blamage van de Noren in Oslo, heeft Turkije ineens de beste papieren voor de tweede plek in de groep. Mede door twee goals van de bij Sparta opgeleide Halil Dervisoglu werd Gibraltar met 6-0 verslagen.

Noorwegen moet dinsdag met een groter verschil van Nederland winnen dan Turkije op bezoek bij Montenegro.