De eerstvolgende eredivisiewedstrijd is in Eindhoven op 20 november om 16.30 uur: PSV-Vitesse
NOS VoetbalAangepast

KNVB onderzoekt mogelijkheid wedstrijden betaald voetbal uit te stellen

De KNVB onderzoekt de mogelijkheid om de wedstrijden in het betaalde voetbal die de komende drie weken op het programma staan, uit te stellen. Dat zegt Jan de Jong, directeur Eredivisie CV naar aanleiding van de maatregelen die demissionair minister-president Mark Rutte vrijdag aankondigde.

De betaaldvoetbalclubs mogen dit weekeinde doorgeven aan de bond of ze willen spelen of de wedstrijden liever uitstellen. NAC Breda en Sparta hebben al aangegeven heil te zien in het verplaatsen van duels. In dat geval zou er op doordeweekse avonden en met de feestdagen worden gespeeld.

Toeschouwers zijn de komende drie weken niet welkom in zowel de professionele als de amateursport. De maatregel gaat in op zaterdag 13 november om 18.00 uur en duurt in ieder geval tot zaterdag 4 december.

Het publiek wordt geweerd bij zowel de binnen- als de buitensport. Ook is het voor buitenstaanders niet toegestaan om trainingen bij te wonen.

Vervroegd

De wedstrijd tussen FC Eindhoven en FC Dordrecht in de Keuken Kampioen Divisie is zaterdag voorlopig het laatste duel waar toeschouwers welkom zijn. Het treffen wordt een half uur vervroegd. Door het eerste fluitsignaal om 16.00 uur te laten klinken, is de wedstrijd in het Jan Louwers Stadion voor zes uur 's avonds gespeeld.

Het WK-kwalificatieduel tussen het Nederlands elftal en Noorwegen wordt dinsdag in de Rotterdamse Kuip zonder publiek gespeeld. De KNVB had al 44.000 kaarten aan de man gebracht.

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Vrijdag heeft de KNVB tevergeefs gelobbyd in Den Haag om de plannen van het demissionaire kabinet om eredivisiewedstrijden de komende drie weken zonder publiek te laten spelen te wijzigen.

De voetbalbond kwam met een statement naar buiten namens de Eredivisie CV en de Keuken Kampioen Divisie. De woorden 'ontsteltenis' en 'falend beleid' stonden daarin centraal om het unanieme onbegrip duidelijk te maken.

"Het betaalde voetbal heeft aangegeven wat de nadelige gevolgen zijn voor het spelen zonder publiek op sportief en financieel vlak", laat Jan de Jong weten. "De voorstellen leiden niet tot minder besmettingen of minder druk op de publieke ruimte."

RKC-directeur Frank van Mosselveld zou op 21 november Ajax ontvangen in Waalwijk. De kabinetsmaatregelen om een nieuwe coronagolf te beteugelen, gooien roet in het eten. Kort voor de persconferentie van het demissionaire kabinet legde Van Mosselveld zijn bezwaren tegen het spelen voor lege tribunes uit.

RKC-directeur Van Mosselveld: 'We willen spelen met publiek en anders maar niet'

Rutte riposteerde vrijdag dat het eerst en vooral gaat om het verminderen van het aantal contactmomenten tussen de toeschouwers rond de wedstrijden. "Het gaat niet alleen om het publiek op de tribune. Op weg naar het voetbalstadion ontmoeten mensen elkaar in de trein, tram, bus en op het plein voor de ingang. Aan die bewegingen willen we met deze maatregelen een einde maken."

Risico's

De clubs uit het betaalde voetbal zijn het daar niet mee eens. Wat daar voornamelijk leeft is dat er door het demissionaire kabinet niet gekeken wordt naar de bewezen risico's. Uit alle onderzoeken van het afgelopen jaar blijkt, zo klinkt het, dat publiek bij voetbalwedstrijden geen haard vormt voor besmettingen.

"Dat is meerdere keren aangetoond. En toch wordt er als eerste een streep gezet door het publiek bij het betaald voetbal. Hierover wordt in elk geval nu gesproken. Dit lijkt op beleidsarmoede, men weet in Den Haag niet meer wat te doen", luidde het statement vanuit de KNVB.

Tienduizenden euro's

"We hebben tienduizenden euro's per locatie geïnvesteerd om alles coronaproof te maken voor de toeschouwers. Er zijn sinds de eerste lockdown weer honderden wedstrijden met publiek gespeeld en geen enkele wedstrijd heeft geleid tot grote coronabesmettingshaarden. Dit bevestigen ook de cijfers van het RIVM en GGD."

"We hebben volop meegewerkt aan de fieldlabs en daarna de pilots met het coronatestbewijs. Hierdoor hebben we (wetenschappelijke) kennis en ervaring opgedaan die we met andere sectoren konden delen. De controle van het coronatoegangsbewijs verrichten wij al heel lang met zelfs een 100% score en dat verloopt in het betaald voetbal probleemloos."

Shorttrack

In het weekeinde van 27 en 28 november staat in Dordrecht de wereldbeker shorttrack op het programma. Net als de WK in maart van dit jaar zal er opnieuw voor 3500 lege stoelen gereden worden. In februari 2020 werd voor het laatst voor volle tribunes gereden in Dordrecht door de shorttrackers.

Toernooidirecteur Cees Juffermans baalt van de maatregelen. "Maar het belangrijkste is dat de wedstrijd doorgaat. Dit is een olympische kwalificatiewedstrijd, de opmaat naar de Winterspelen van volgend jaar in Peking. Het allerbelangrijkste is dat de rijders doen wat ze moeten doen."

De organisatie beschikte niet over een Plan B, zegt Juffermans. "We hebben dit pas laat zien aankomen, daarom ontbreekt het ons aan twee scenario's. Tijdens de WK hadden we de schaatsbaan omgetoverd in een soort televisiestudio. Daar zal nu geen sprake van zijn. Het wordt een kwestie van het aanpassingsvermogen aanspreken en de schouders eronder zetten. Het is zoals het is."

Voor de Nederlandse hockeymannen geldt dat ze de eerste twee wedstrijden in de FIH Pro League tegen olympisch kampioen België zonder publiek moeten spelen. De wedstrijden worden 26 en 28 november gespeeld op het complex van HC Rotterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl