NOS Sport

Nageeye stelt zichzelf teleur met vijfde plaats in marathon New York; Korir wint

De overwinning. Voor niets meer en (vooral) niets minder waagde marathonloper Abdi Nageeye de oversteek naar de overkant van de Atlantische Oceaan, waar zondag de prestigieuze stadsmarathon van New York op de kalender stond.

Als winnaar van olympisch zilver op de klassieke 42.195 meter in Tokio was de Nederlander het aan zijn stand verplicht een gooi te doen naar de zege. Hij rekende echter buiten de Keniaan Albert Korir, die in 2.08.22 solo over de eindstreep kwam in Central Park.

Nageeye, goed voor 2.11.39, eindigde als vijfde, een evenaring van het beste resultaat van een Nederlander ooit in 'The Big Apple'. In 1985 was het Gerard Nijboer die voor eenzelfde resultaat tekende.

Keniaan Korir zegeviert in marathon New York, Nederlander Nageeye wordt vijfde

Daarmee zag Nageeye tijdens de 50ste editie van 'New York' een droom in rook opgaan. In de aanloop naar de marathon door de vijf stadswijken van de metropool blaakte hij van het zelfvertrouwen. Het resultaat van de Spelen transformeerde hem tot een man die groot durft te denken.

"Je kunt wel heel veel trainen, maar dat maakt het verschil niet. Het gaat om resultaten. Dat ik in Tokio nog zoveel energie overhad bij de finish, heeft me heel veel vertrouwen gegeven. Ik ben pas tevreden als ik win. Alleen dan heb ik mijn doel behaald."

Mijlpaal Jepchirchir

Topprestaties komen evenwel niet op bestelling, zo ondervond Nageeye in New York eens te meer. Waar bij de vrouwen olympisch kampioene Peres Jepchirchir ook in Central Park als eerste door het finishlint liep in een tijd van 2.22.39 en daarmee de eerste vrouw werd die na de Spelen ook zegevierde in New York, kwam Nageeye in het spel om de knikkers nauwelijks voor.

Peres Jepchirchir is de snelste van de vrouwen bij de marathon van New York

De Nederlands recordhouder (2.06.17) maakte aanvankelijk deel uit van de eerste groep, waarin de Italiaan Eyob Faniel en de Marokkaan Mohamed El Aaraby de grootste namen waren. Halverwege kwam Nageeye als negende door, op een minuut van de kop van de wedstrijd.

Korir en zijn landgenoot Kibiwott Kandie sloten bij de koplopers aan, waarna Korir het karwei als beste klaarde. Hij nam daarmee revanche voor de New Yorkse marathon van 2019, waarin hij als tweede eindigde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl