NOS NieuwsAangepast

Ggz slaat alarm over wachtlijsten: kunnen het niet meer alleen

De Nederlandse ggz, de branchevereniging voor de geestelijke gezondheidszorg, zegt dat het niet gaat lukken om de lange wachtlijsten weg te werken. Voorzitter Ruth Peetoom zegt dat er al veel gebeurt, maar dat er ook anders gekeken moet worden naar hoe mensen geholpen kunnen worden.

Uit nieuwe cijfers blijkt dat de afgelopen tijd 15 procent meer jongeren zich hebben aangemeld bij de ggz terwijl mensen nu nog maandenlang moeten wachten voor ze worden geholpen. Het aantal volwassenen dat psychische hulp nodig heeft, is na een daling in coronatijd terug op het oude niveau.

"We hebben zo'n 100.000 mensen die nu wachten", zegt Peetoom in het NOS Radio 1 Journaal. Peetoom zegt dat de sector het niet meer alleen kan. "We halen alles uit de kast om mensen te helpen. Het is alle hens aan dek. Daarom wil ik de oproep doen: laten we anders kijken en zorgen dat mensen geholpen kunnen worden."

Personeelsproblemen

De ggz-voorzitter luidt vandaag ook in Trouw de noodklok waarin ze het onontkoombaar noemt dat er een debat komt om te bepalen wat wel en geen ggz-zorg is. Alleen op die manier kan volgens de branche de zorg voor de meest kwetsbaren overeind worden gehouden.

Het probleem met wachtlijsten is er al langer, maar er gebeurt ook al veel, zegt Peetoom. "We werken samen met zorgverzekeraars en huisartsen. En er zijn zogenoemde regiotafels waar overleg is waar mensen terechtkunnen als bij een bepaalde instelling geen plek is. Op die manier zijn er al grote successen geboekt."

Ook stapelen de personeelsproblemen zich op. Het verzuim onder het personeel ligt op ruim 6 procent en vooral het langdurig verzuim neemt toe. Volgens De Nederlandse ggz zijn er naar schatting zo'n 3000 medewerkers langdurig ziek. Dat komt bovenop eerdere prognoses over 2021 dat er een tekort is aan zo'n 3500 tot 6800 medewerkers.

Niemand buitensluiten

"Dat is een probleem dat ook in andere sectoren van de zorg speelt", zegt Peetoom. Daarnaast noemt de voorzitter de krapte op de arbeidsmarkt en het feit dat zorgmedewerkers een andere baan hebben gezocht voor het tekort aan personeel.

Om de wachtlijsten tegen te gaan moet er ook gepraat worden met gemeenten, woningbouwverenigingen en de schuldhulpverlening, zegt Peetoom. "Heel veel hebben een maatschappelijke achtergrond. Schulden, armoede, geen dak boven je hoofd, als er problemen zijn op je werk, dan is dat niet goed voor je mentale gezondheid."

Daarmee wil Peetoom niet zeggen dat de ggz mensen buitensluit. "Ik wil vooral naar de oplossing, dingen die problemen kunnen veroorzaken of verergeren wegnemen. En mensen dingen aanreiken om met hun problemen om te gaan. Dat klinkt simpel, maar dat is het niet en het kan echt helpen."

Treeknorm

In totaal wachten momenteel zo'n 30.000 mensen langer dan is toegestaan volgens de zogeheten Treeknorm. Volgens deze norm moet iemand binnen vier weken terechtkunnen voor een intakegesprek bij een ggz-aanbieder. Tien weken daarna moet behandeling mogelijk zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl