De Bełchatów elektriciteitscentrale in Polen is de meest vervuilende centrale in Europa en sluit mogelijk eind 2036
NOS Nieuws

VS en Canada stoppen met buitenlandse fossiele investeringen, Nederland tekent niet

Op de VN-klimaattop in Glasgow hebben verschillende landen, waaronder grote investeerders in de fossiele industrie als de Verenigde Staten en Canada, beloofd om binnen een jaar een einde te maken aan hun overheidssteun voor buitenlandse projecten in kolen, olie en gas.

Nederland steunt de verklaring niet, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Financiën: "Het demissionaire kabinet vindt dat het aan het volgende kabinet is hierin het ambitieniveau te bepalen".

De Nederlandse overheid is via zogeheten exportkredietverzekeringen betrokken bij fossiele projecten in het buitenland. Hiermee zijn honderden miljoenen euro's gemoeid.

De Nederlandse Financieringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO) staat wel op de lijst van landen en organisaties die de verklaring steunen. De ontwikkelingsbank is voor 51 procent in handen van de Nederlandse Staat en had eerder al aangekondigd niet langer te investeren in de fossiele sector.

Verschillende milieuorganisaties hebben kritiek op het Nederlandse besluit de verklaring niet te steunen:

Een verklaring over stoppen met investeren in kolencentrales wordt wél door Nederland gesteund. De Britten, gastheer van de klimaattop, maakten woensdagavond laat bekend dat onder meer Polen, Vietnam, Egypte, Chili en Marokko beloven een einde te maken aan overheidsinvesteringen in kolencentrales in binnen- en buitenland vóór het einde van 2022.

Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zegt hierover: "Gisteravond waren het 18 landen, nu zijn het er meer. Hoeveel precies weten we niet, omdat de Britse initiatiefnemers inventariseren welke landen zich bij de verklaring willen aansluiten. Maar Nederland steunt de verklaring in ieder geval."

Nederland had eerder al laten weten uiterlijk in 2030 te zullen stoppen met steenkool.

Grote economieën moeten volgens het Britse plan in 2030 de steenkolen de deur uit hebben gedaan, kleinere economieën mogen er tien jaar langer over doen. "Het einde van het gebruik van steenkool, de grootste veroorzaker van klimaatverandering, komt in zicht", schrijven de Britten. "Een coalitie van 190 landen en organisaties bouwen het gebruik van kolen af en steunen de bouw van nieuwe kolencentrales niet langer."

Australië, China, India en de Verenigde Staten, grootverbruikers van steenkool, hebben de verklaring niet ondertekend, schrijft de Britse krant The Guardian.

Critici vinden dat de plannen niet ambitieus genoeg zijn en dat de deadlines te ver in de toekomst liggen. Ook zijn de afspraken niet bindend. "Deze verklaring voldoet niet aan de ambitie die nodig is wat betreft fossiele brandstoffen in deze kritieke tijd", aldus een afgevaardigde van Greenpeace tegen BBC.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl