Amerikaanse president Joe Biden over het Global Methane Pledge tijdens de klimaattop in Glasgow
NOS Nieuws

Glasgow komt tot 'methaanpact': ruim honderd landen willen minder uitstoten

Meer dan honderd landen hebben op de tweede dag van de VN-klimaatconferentie in Glasgow afgesproken de uitstoot van het broeikasgas methaan terug te dringen met 30 procent ten opzichte van tien jaar gelden. Ze beloven dit te doen vóór 2030.

Grote methaanuitstoters zoals Rusland, China, India en Australië doen niet mee. Brazilië hoort wel bij de ondertekenaars; dat land ging de laatste dagen overstag. In totaal hebben 103 landen het pact ondertekend, waaronder Nederland.

Het plan werd in september gelanceerd door EU-klimaatcommissaris Frans Timmermans en de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry.

Voorzitter Ursula von der Leyen zegt 'blij' te zijn met de 'Global Methane Pledge':

Kritiek van milieuorganisaties is er ook: de afspraken zijn niet-bindend en er is geen manier om de toezeggingen af te dwingen.

Na CO2 is methaan de belangrijkste veroorzaker van klimaatverandering. Het broeikasgas, dat een veel sterker broeikasgas is dan CO2, wordt vooral uitgestoten door vee, afvalverwerkers en de olie- en gasindustrie. De verwachting is dat door de afspraken over methaan, de opwarming van de aarde in 2050 met minstens 0,2 graden wordt beperkt.

Ontbossing

Eerder op de dag werd al bekend dat meer dan honderd wereldleiders hebben toegezegd om voor 2030 een einde te maken aan ontbossing. Daarmee was de eerste grote belofte van de top een feit.

Voor het tegengaan van ontbossing wordt omgerekend zo'n 16,5 miljard euro vrijgemaakt uit publieke en private fondsen. Een deel daarvan wordt gebruikt om beschadigde stukken bos te herstellen, natuurbranden te bestrijden en inheemse bevolkingen te ondersteunen. De toezeggingen die Nederland heeft gedaan zullen naar verwachting ten minste 170 miljoen euro kosten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl