Mathias Pogba en Rick van Drongelen na de 1-0 tegen Feyenoord
NOS Voetbal

De goal die Pogba voor altijd verbindt aan de derby van Rotterdam

  • Jan Vincent van Zuiden

    redacteur NOS Sport

  • Jan Vincent van Zuiden

    redacteur NOS Sport

Vette krantenkoppen, een hilarisch filmpje van Hans Nijland en flinke kampioensstress bij Feyenoord. De komst van Mathias Pogba naar Sparta maakt in het seizoen 2016/2017 veel los. De broer van wereldster Paul Pogba speelt niet veel op Het Kasteel, maar verwerft wel eeuwige roem in de Rotterdamse derby tegen Feyenoord. Op 5 maart 2017 kopt hij na 47 seconden raak en daarmee is hij die middag matchwinnaar.

"Ik weet nog hoe ik bij Sparta terechtkwam. We waren al een maand in gesprek en ik had de hoop op een contract al opgegeven", vertelt Pogba vierenhalf jaar na dato. "Het was de laatste dag van de transfermarkt en ik stond op het punt om naar een club in Glasgow te vliegen. Maar toen belde de manager van Sparta. Ik moest zo snel mogelijk naar Rotterdam komen om te tekenen. Het was een gekkenhuis."

'Sparta haalt Pogba naar Rotterdam', koppen de kranten de volgende dag. Dat het niet om de sterspeler van Manchester United gaat, maar om zijn broer Mathias, wordt natuurlijk snel duidelijk. Maar een sensatie is het zeker.

'Beste leven buiten het voetbal'

Pogba: "Sparta was anders dan alle andere clubs waar ik heb gespeeld. Ik voelde me thuis, iedereen verwelkomde me en hielp me. Dat heb ik nergens anders zo ervaren. Ik zeg altijd tegen mijn familie en vrienden dat ik in Rotterdam het beste leven buiten het voetbal had."

Pogba zit voor Groningen-uit voor het eerst bij de selectie van Sparta. Het verleidt toenmalig FC Groningen-directeur Hans Nijland ertoe een komisch filmpje op te nemen. Daarin nodigt hij Paul Pogba uit om naast hem te komen zitten in de Euroborg om kijken naar het debuut van zijn broer Mathias. En passant wenst Nijland de Franse vedette ook nog even succes voor de Manchester-derby van dat weekend.

Tot een debuut in Groningen komt het niet en door een spierscheuring moet Pogba zelfs tot eind november wachten op zijn eerste minuten. Trainer Alex Pastoor gunt hem een aantal invalbeurten, maar tot zijn eigen frustratie krijgt Pogba geen kans in de basis.

"Voor mijn gevoel verdiende ik dat wel, maar de manager dacht er anders over. Zo gaat dat in het voetbal. Maar ik heb bij iedere invalbeurt mijn werk gedaan en alles gegeven."

Eerste goals en basisplaats

Na de winterstop maakt Pogba tegen AZ (1-1) zijn eerste goal en ook tegen PEC weet hij twee keer het net te vinden. Enkele weken later volgt de derby tegen koploper Feyenoord, dat op kampioenskoers ligt.

"De trainer vertelde me op dinsdag ineens dat ik zou gaan starten. Ik was ongelooflijk blij en verrast. Het zou mijn eerste basisplaats zijn. En dat in een echte derby. Een wedstrijd die je móét winnen voor de fans."

Mathias Pogba namens Sparta in actie tegen Feyenoord

Onder het toeziend oog van vrienden en familie beleeft Pogba het hoogtepunt uit zijn carrière. "Normaal komen ze altijd te laat, maar ik had gezegd dat ze nu echt op tijd moesten zijn", herinnert hij zich. Dat is maar goed ook, want binnen een minuut zet Pogba Het Kasteel in vuur en vlam. Het blijkt later de enige goal van het duel te zijn.

"De winnende goal maken in een echte stadsderby, tegen de club die later kampioen zou worden. Dat zal ik echt nooit vergeten. Een dag later klopten er zelfs fans bij me aan om met me op de foto te gaan. Geen idee hoe ze mijn appartement hadden gevonden, maar dat was geweldig."

Vertrek via Whatsapp

Het doelpunt tegen Feyenoord maakt van Pogba in één klap een cultheld bij Sparta. Er worden sjaaltjes gedrukt met 'Alle ballen op Pogba' en het verhaal gaat dat daar ook een exemplaar van in huize Pogba in Manchester hangt. "Dat weet ik eigenlijk niet", lacht Pogba. "Ik heb er in ieder geval eentje aan mijn moeder gegeven."

Pogba sterk met het hoofd in zijn korte Sparta-periode

Scoren doet Pogba daarna niet meer voor Sparta. Hij staat een week na de wedstrijd tegen Feyenoord nog één keer in de basis tegen Vitesse. Sparta verliest met 5-0 en Pogba verdwijnt uit het elftal van trainer Alex Pastoor. Ontevreden met zijn rol als bankzitter laat Pogba in de zomer, via Whatsapp, aan Pastoor weten dat hij vertrekt. Met de herinnering aan de goal tegen Feyenoord in zijn bagage.

"Ik denk er nog vaak aan. Eerlijk gezegd denk ik dat het het laatste goede moment uit mijn carrière is geweest", zegt Pogba. De inmiddels 31-jarige aanvaller versleet in de tussentijd zes clubs en staat momenteel onder contract bij het Franse Belfort, uitkomend op het vierde niveau. Maar nergens vindt hij het voetbalgeluk dat hij vond in Rotterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl