Klok uur achteruitgezet, tot maart geldt weer de standaardtijd
Vannacht is weer een einde gekomen aan de zomertijd. Om 03.00 uur ging de klok terug naar 02.00 uur. Daarmee staat de klok weer gelijk aan de standaardtijd, ofwel de wintertijd.
In alle landen van de Europese Unie zijn de klokken verzet. In onder meer Rusland en Turkije wordt geen zomertijd gehanteerd, waardoor het huidige tijdsverschil van een uur wordt vergroot tot twee uur. Ook de overzeese gebieden van Nederland kennen geen zomertijd; het tijdsverschil met de eilanden is na vannacht vijf in plaats van zes uur.
Over vijf maanden, in de nacht van 26 op 27 maart 2022, gaan de klokken weer een uurtje vooruit en gaat de zomertijd in.
Afschaffen of toch niet?
De afgelopen jaren zijn er felle discussies gevoerd over het afschaffen van de verplichte wisseling tussen winter- en zomertijd. De Europese Commissie en een meerderheid van het Europees Parlement wilden ervan af, omdat het verzetten van de klok slecht zou zijn voor het bioritme van mensen.
Een beslissing over de zomer- en wintertijd is begin dit jaar op de lange baan geschoven. Verschillende EU-lidstaten willen eerst weten wat de effecten van zo'n maatregel zouden zijn.
Energiebesparing
Nederland kent sinds 1977 zomertijd, bedoeld om energie te besparen. Omdat het in de zomer zo vroeg licht wordt, gaat er veel daglicht verloren. Door de klok een uur vooruit te zetten, is het 's avonds een uur langer licht.