De gevonden kano
NOS Nieuws

Intacte Maya-kano van duizend jaar oud gevonden

Archeologen hebben in Mexico een verrassend intacte kano gevonden uit het Maya-tijdperk. Het ongeveer duizend jaar oude vaartuig werd min of meer toevallig gevonden in een ondergronds meertje.

Onderwaterarcheologen onderzochten het grottenstelsel in de buurt van de oude Maya-stad Chichen Itza omdat er in de buurt een toeristische spoorlijn wordt aangelegd. Bij een rustpauze in een cenote, een grot vol water, viel het oog van een onderzoeker op een nauwe doorgang. Daar werd de kano aangetroffen. Doordat hij onder water lag, is hij opmerkelijk goed bewaard gebleven.

De houten boot van 1,6 meter lang en 80 centimeter breed is naar schatting tussen de jaren 830 en 950 gemaakt, al moet verder onderzoek dat nog definitief uitwijzen. Die periode viel samen met het einde van het hoogtepunt van de Maya-maatschappij, toen die beschaving grote delen van Mexico en Midden-Amerika besloeg.

De cenote waar de boot werd gevonden

Archeologen speculeren dat de kano misschien gebruikt is om offers achter te laten in de cenote. Die grotten waren voor de Maya's namelijk heilige plekken als verbindingen met de onderwereld. Er kan ook een meer wereldse verklaring zijn: misschien werd de boot gebruikt om drinkwater te halen.

In het grottenstelsel troffen archeologen nog meer sporen aan van religieuze praktijken, zoals muurschilderingen, een ritueel mes, achtergelaten aardewerk en houtskool, wat op brandoffers kan wijzen. Ook werden er menselijke botten gevonden.

De archeologen op weg naar de cenote

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl