NOS Nieuws

Man opgepakt in Amsterdam om oorlogsmisdrijven tijdens Surinaamse burgeroorlog

De politie heeft in Amsterdam een 55-jarige man aangehouden die wordt verdacht van het plegen van oorlogsmisdrijven tijdens de Binnenlandse Oorlog in Suriname (1986-1992). In een persbericht schrijft het OM dat onderzoek heeft uitgewezen dat de in Suriname geboren man in 1987 burgers heeft vermoord.

Volgens het OM heeft de opgepakte man in het verleden meerdere keren laten weten dat hij als lid van de infanterie van het Surinaamse leger in juni 1987 meerdere mensen heeft gedood. Hiervan is ook aangifte gedaan. Naar aanleiding daarvan is het Openbaar Ministerie een onderzoek gestart.

Het Landelijk Parket onderzoekt deze zaak als oorlogsmisdrijf, omdat het doden van mensen die niet aan de gevechten deelnemen in strijd is met het humanitair oorlogsrecht. Als verdachten de Nederlandse nationaliteit hebben of zich in Nederland bevinden moeten zij daarom hier vervolgd worden.

Binnenlandse Oorlog

De Binnenlandse Oorlog was een burgeroorlog in Suriname, die tussen 1986 en 1992 werd uitgevochten. Het Surinaamse Nationaal Leger vocht onder leiding van Desi Bouterse tegen het zogeheten Junglecommando van Ronnie Brunswijk. Honderden onschuldige burgers werden gedood, tienduizenden inwoners sloegen op de vlucht.

De politie zoekt nog meer informatie in het onderzoek naar de opgepakte man. Het gaat om verklaringen over de zogeheten 'zuiveringsacties' in het Brokopondogebied, in de omgeving van Brownsweg in juni 1987. In dit gebied voerde het Surinaamse Nationaal Leger acties uit waarbij burgers om het leven zijn gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl